úterý 15. ledna 2013

Nedělní menu: Fíky a banány


Lékaři brněnského zdravotního institutu nesoucí honosný název Carpe Diem, měli opět v neděli veřejnou přednášku. Tentokrát na téma zdravý životní styl. Při té příležitosti už od časného rána rozdávali všem přítomným šťavnaté fíky a čerstvé banány.

Do brány, krom úvodních 5ti minut nastoupil Docent MUDr. Nekvapil CSc., do obrany nastoupil MUDr.Procházka, MUDr. Sýkora a Mudr.Jeřábek. V útoku se představilo trio gynekologů MUDr.Mendel (z Mendlovy univerzity), MUDr.Balhárek a MUDr.Ličák. Přednášky se tentokrát nezúčastnil MUDr.Stejskal a kapacita v oboru stomatologie, MUDr.Halm.

Kdo byl přítomen na nedělních zápasech, mohl si všimnout, že i přes zimní počasí se kolem hřiště Okruh z ničeho nic objevili fíkovníky a banánovníky. My, mírně překvapeni touto haluzí jsme situace dosytnosti využili, banány s fíky sesbírali a s chutí je rozdávali soupeřům. V síti Antabusu i R.I.P. se jich nakonec zachytilo po třech kouscích, což postačilo na plný bodový zisk. Super!

Zápas s Antabusem je vždycky svátek. Bereme to tak my a i soupeř se na svých stránkách vyjadřuje o tomto špíle jako o „derby“. S Antabusem jsme po dlouhý čas trénovali a tak střetnutí přinese vždy něco navíc, než obyčejný zápas dvou sobě neznámých týmů. Oba soupeři chtějí za každou cenu vyhrát a potvrdil to i nedělní zápas. O skóre jsme se přetahovali celých 30 minut. Přestřelku ukončil až hvizd rozhodčího za příznivého stavu pro nás, v poměru 3:2. Cesta k vítězství ale byla trnitá a nikterak lehká. Antabus nadále potvrzuje svůj dlouhodobý vzestup a zatím jsme jediní, kdo tento celek dokázal v soutěži za 4 zápasy porazit. I to nám patří ke cti. Ale už k zápasu. Oba týmy se sešli se dvěmi na střídání. Na úvod zápasu se do brány postavil Sykec, který zastoupil Nekwishe, který možná opět kličkoval mezi čoklíky. (vtip) Úvodní oťukávání rázně utnul Tomáš, který na polovině hřiště převzal míč, podél čáry se prosmýkl ala laňka a k tyčce zasunul svůj první banán. Krásná individuální akce a vedení 1:0. Oba týmy hráli po celou dobu poločasu vyrovnaně a zodpovědně, snad i proto do poločasu zůstalo toto hubené skóre. Ve druhé půli jsme na úvod dostali hloupý gól, na polovině jsme ztratili míč, což nezaznamenal Nekwish v bráně. Ten se právě občerstvoval u tyčky a bylo vymalováno. Antabus vyrovnal do prázdné brány. Druhý poločas měl větší spád a to i díky častému přelívání skóre. Antabus do vedení poslal jeden z jejich hbitých útočníků po mé chybě. Branku beru na sebe, gólu předcházela moje zkoněná přihrávka na půlce Antabusu, následný brejk byl gólový. O chvíli později jsme moje zaváhání napravili, po rychlé akci mě Tomáš pěkně nahrál do běhu na pravou strnu. Já z první skóroval. Vyrovnání nám vlilo opět krev do žil. Ani ne po dvou minutách se skóre překlopilo na naši stranu. Obdarovaným byl Víťa v bráně Antabusu, blahopřející byl Sykec. Ten utěšeně uklidil míč z deseti metrů v podobě fíku k tyčce. Nechytatelná střela. Odhodlání vítězství nepustit nám vydrželo až do konce utkání, které také tímto výsledkem skončilo. Vybojované vítězství a důležité vítězství! Navíc nad celkem, který ze čtyř zápasů zaznamenal dosud jen jedinou porážku a to od nás. Velice si cením, že i před ne úplně ideální výkon se nám podařilo zápas zvládnout. Díky.
Carpe Diem vs. Antabus 3:2 (1:0)
branky: Tomáš, Pája, Sykec

Zápas s R.I.P. předznamenal ještě zápas tohoto týmu s Antabusem. Antabus vlétl do utkání jako stíhačka a po 5ti minutách vedl 3:0. Favorizované R.I.P. se už z facky nevzpamatovalo a prohrálo nakonec 2:4. V tom byla cítit jakási šance, že pokud R.I.P. dokáže porazit i Antabus, my nemusíme být také bez šance. Prvotřídové R.I.P. bylo navíc posíleno další(ho) hráče, který kmenově k týmu nepatří. Těžko spekulovat, zda nám jejich porážka Antbusem mohla pomoct po psychické stránce, nebo R.I.P. bylo o to více nažhaveno, že zkrátka musí získat toho dne alespoň tři body. Každopádně výsledek už všichni známe. Naše slavné vítězství 3:1 se zapíše zlatým písmem do kroniky klubu.
Nezačali jsme ale opět vůbec dobře. Stejně jako v prvních dvou zápasech turnaje minulý týden, i tentokrát jsme po 30ti vteřinách prohrávali a vypadalo to s námi všelijak. Carpe Diem nyní a před dvěma, třemi roky je však už úplně jiné, je to jako srovnávat běh oslíka s leopardem. Carpe je mentálně mnohem silnější a dokáže otáčet zápasy. Vyrovnání přišlo po našem pěkné protiútoku, kde v hlavní roli byli obsazeni opět herci Pája s Tomášem. Druhý jmenovaný převzal míč, odvedl si ho trochu do strany, kde pěkně vystřelil. Golman míč pouze dokázal vytěsnit před sebe a já mohutně dobíhající jsem bodlíčkem zavěsil mičudu pod víko, jako když máma věší prádlo. Vyrovnání =  nová motivace. Na 2:1 opět pro pěkném přečíslení zvýšil Petr. Míč jsme vedl po středu hřiště, na stranu jsme nahrál Petrovi a ten se štěstím dopravil míč vystřelený pod nohy za záda gološe. Trošku lucky gól, ale platil a to je hlavní. Důležité vedení v poločase! Obraz druhého poločasu už značně ovlivnila naše odcházející fyzická kondice. Upnuli jsme se k urputnému bránění, kde jsme do vápna lili beton z míchaček až to nebylo pěkný. A nebo to pěkný bylo? Do protiútoků jsme se dostávali málokdy. Děj se odehrával buď ve středu pole, anebo před naší bránou. Každopádně jsme neikasovali, hráz držela. V jednom z ojedinělých protiútoků se velice šikovně obtočil kolem obránce Tomáš a už už to vypadalo, že půjde na golmana sám. V tom se zezadu sevřeli kleště dvou obránce R.I.P. Tomáš si musel připadat jako v lisu, nebo při "chlapecké trojce". Následoval pád před vápnem, krve z kolen a loktů, jako by právě zařízli prase. Do role mstitele jsme se pasoval sám a tentokrát jsme dobře udělal. Z následného přímáku jsme k tyčce udělal za utkáním tříbodovou tečku a pomstil tak pomalu vykrvení Tomáše. Utkání po pár chvilkách i skončilo a my si tak za neděli připsali plný počet 6ti bodů. Zaslouženě. Rád bych ještě podotknul, že druhý poločas utkání s R.I.P. byl také poznamenán tím, že soupeř hrál power play, proto byl nutný tak tuhý beton. Rozhodně nebyl soupeř lepší tak, že by se s ním nemohli hrát. Naopak, podali jsme naprosto vyrovnaný výkon, který pokud bychom neodpadli fyzicky mohl klidně dopadnout i vyšším skóre.
Carpe Diem vs. R.I.P. 3:1 (2:1)
branky: Pája, Petr, Pája

V tabulce náš zisk výrazně prospěl a my v ní udělali paseku. O skóre jsme na 6tém místě. Čekají nás ještě 4 důležitá střetnutí a už ty příští asi ukáží, koho že nasměrují k postupu a kdo si zahraje „jen“ zápasy o umístění. Naše tabulka je nejvyrovnanější ze všech skupin a šanci na postup je stále otevřená téměř všem týmům.

Děkuji za nedělní zarputilý výkon, borci.