čtvrtek 3. listopadu 2011

Včerejší trénink na Boby

Po neděli jsem si spravil chuť celkem solidním včerejším tréninkem. Sice nás bylo pomálu – Ondra, Petr, Boris, Sykec a já, ale nakonec nám přišel vypomoct i náš bývalý střelec Mrazič a tak jsme měli dokonce jednoho na střídání. Po včerejšku můžu říct, že jsme možná našli recept, jak nedostávat od Antabusu každý týden latu.

Od začátku jsme opět tahali za kratší konec, jak už to tak bývá, Antabus nás přehrával především v našem obranném pásmu a my jim dávali prostoru tolik, kolik zkrátka chtěli. Výsledkem toho bylo vedení 5:0 asi v polovině tréninku. Naše střelecké pokusy byly jen sporadické. V poslední třetině tréninku jsme si však řekli, jak budeme hrát a ono to kupodivu fungovalo. Nečekaně jsme zvýšili aktivitu dopředu, ale především jsme hráli aktivní obranu. Důsledně jsme začali dodržovat těsné, ale skutečně velmi těsné bránění všech na naší polovině. Dosud to bylo bránění na dva, tři metry, kdy měl soupeř čas si míč zpracovat a rozehrát..změna byla v tom, že jsme soupeře tentokrát nenechali vydechnout. Aktivní pressing každého jednotlivce vedl k velmi časté ztrátě míče ze soupeřových kopaček. A ke slovu jsme se tedy dostali my. Rády bych zde něco řekl a byl bych rád, kdyby jste se nad tím zamysleli i vy.. Slyšel jsem, že aktivní obrana a vůbec presování je pro náš tým nehratelný systém z hlediska náročnosti po fyzické stránce. Když si to tak vezmete, co je náročnější? Zpresovat, nedat soupeři tím šanci rozvinout útok a získat míč po 15 vteřinách, nebo pasivní obrana, takzvané stínování a tedy i běhání kolem hráče, nutnost zachytávání náběhů ostatních hráčů soupeře a nutných aktivit s tím spojených, který může trvat třeba 30 vteřin, nebo mnohdy i déle.. Je to na posouzení každého z vás. Mě, podle včerejší zkušenosti vychází lépe ten pressing. Vydat o trochu více sil při těsném bránění a získání míče po pár chvilkách hry. Myslím, že všichni, kdo byli na tréninku museli uznat, že tento herní systém má něco do sebe a v poslední třetině hry jsme Antabus takřka k ničemu nepustili, co se týče jejich útočné fáze. Naše střelecká aktivita také vzrostla a výsledkem bylo i gólové vyjádření. Těžko soudit, jak by trénink dopadl, kdybychom měli golmana, protože pár branek, co jsme obdrželi se dá označit jako laciné.. Na druhé straně Víťa se občas tasil skvělými zákroky..

Každopádně mám z tréninku celkem dobrý pocit. Pokud bychom se snažili a dodržovali tuto taktiku i v zápase, možná by to přineslo ovoce..co myslíte?

Žádné komentáře: