středa 27. ledna 2010

Kuba "Speedy Gonzáles"

Poslední turnaj zimní soutěže dokázal, že jeden z nejčerstvějších hráčů našeho kádru, rychlonohý Kuba, je vlekým příslibem pro budoucnost klubu.
.
Už když sem ho poprvé uviděl, říkal sem si, to je on! Budoucí spása našeho mančaftu! Nyní po více než půl roce můžu říci, že jsem se nemýlil.. Kuba je hráč nepřeberných kvalit, který pokud má svůj den, svoji hrou posouvá tým do mnohem vyššího levelu.
.
Pokud má svůj den.. nad tím bych se chtěl na chvíli pozastavit. Co si budeme povídat, tato štika fotbalových vod disponuje neuvěřitelnou rychlostí, tvrdou střelou a kvalitní kličkou... o tom není pochyb. Na druhou stranu snad "vinou" jeho mládí občas dochází v zápasech ke zbrklému, nuváženému jedání, kterým dokáže své spoluhráče dostat pod tlak.

Mám za to, že kdyby Kuba stoporocentně rozbalil svůj herní potenciál a trochu ubral z roztěkanosti, všechny členy týmu by hravě strčil do kapsy.
.
Rychlost - Kuba ji má raketovou. Otázkou zůstává, jak je využitá, případně jak by se dala využít? Osobně si myslím, že Kubovi k překonání soupeře by postačilo si míč jednoduše pokopnou a utíkat, jako Forest Gamp. Je trochu škoda, že tuto devízu uplatňuje v útočném snažení poskrovnu. Nikdo by ho totiž neměl nárok zachytit, jen mít prostě na tento skutek dost odvahy a píle. Druhou věcí je Kubova obranná hra, nebo lépe řečeno doběhnutí soupeře a odebrání míče. To má zvládnuté naprosto bravůrně a nikdo v týmu se mu nemůže rovnat. Je s podivem, jak se dokáze tak "křehká" postava zapřít nohama takovou silou a soupeře o několik třeba i desítek kilogramů přetlačit. Obdivuhodné.
.
Střela - měl jsem několikrát možnost Kubu sledovat při jeho střeleckých pokusech. Možná to někdo neví, ale Kuba disponuje opravdu trvdou ránou. V kombinaci s jeho pekelnou rychlostí nám z toho vyplývá skutečně nebezpečná rozbuška. Sand jen jedna poznámka, více svoje dělo využívat by to chtělo..
.
Technika - Kubova technika je rovněž na kvalitní úrovni. Je schopen udělat kličku a kombinace mu také není cizí. Druhá zmíněná činnost je celkem silně ovlivněná již zmíněnou zbrklostí, a tím dochází ke zbytečným ztrátám míče. Chce to klídek a rozvahu. V pohodě míč podržet a rozehrát.
.
Na Kubovi sem si také všiml jedé zajímavé věci, která se potvrdila i tuto neděli. To však neplatí jen u něj, jsme takoví skoro všeci. Kubův výkon značně závisí na výkonu celého týmu. Pokud se Carpe Diem daří a hraje v pohodě, odrazí se to i na jeho výkonu a velým kusem koláče přispěje k úspěchu týmu právě on. Jestliže se však týmu příliš nedaří, zabředně do bahna s ním.
.
Kuba už několikrát vyjádřil přání hráti spíše v obraně, než v útoku. Několikrát se to už probíralo.. Pro a proti.. Jsou tu dvě proti, které prozatím převažují a rád bych s nimi seznámil i samotného Kubu, protože nevím, jestli už to od někoho slyšel.. Za prvé je to fakt, že v obraně je nutné stát stále u svého hráče, nehnout se od něj na krok. Kubova hra je snad až příliš agilní, od svého soupeře se velkým vtažením do hry často odpoutává, nechává ho samotného, a tím dostává pod tlak zbytek týmu. Druhou věcí je Kubova už potřetí zmíněná zbrklost, občasné ukvapené tahy rovněž obraně na klidu nedodají.
Pro hru v obraně je nutná trpělivost, přesnost a především taktická zručnost pro tuto pozici. Nechci říci, že by tímto Kuba neoplýval, ale spíš chybí odvaha Kubíka v obraně vyzkoušet. Každopádně já jsem pro, aby v sezoně si zkusil pozici obránce a poté sám zhodnotil (a my samozřejmě také), jak to cítil a jak to bude dál.
.
Na závěr bych rád shrnul vše, co jsme napsal. Jsem velmi rád, že Kubu v týmu máme. Je to kluk, kterej by mohl skromnost prodávat za Zelném trhu po tři životy, snad i tím si mě podmanil.
Slovenský Maradona, který by potřeboval krapet víc sebedůvěry!!!

Žádné komentáře: