středa 13. května 2009

Jsme blízko postupu..

Dal jsem si tu práci a propočítal naše šance na úspěch ve skvěle rozehrané 3.A brněnské třídě. Samozřejmě máme nejlepší výchozí pozici ze všech, já jsem však šel ještě o něco hlouběji, abych Vám alespoň mírně přiblížil postupovou matematiku..
Vycházet budeme z poslední aktuální tabulky po 15. a 16.kole, kde jsme zaujali s šestibodovým náskokem vedoucí pozici před druhým i-centrem.
Kolik bodů maximálně mohou ještě získat jednotlivé týmy hrající na špici? V tabulce je naznačen - počet odehraných utkání - aktuální bodový zisk - možný bodový zisk po konci sezony.

1. Carpe Diem...14.........37.........55
2. i-center.........15.........31.........46
3. Technika.......15.........30........45
4. Storks............16.........30........42
5. Dynamit........15.........29........44

Z této tabulky je jasně patrné, že k prvnímu místu bude stačit dosáhnout 47 bodů. Nyní máme 37. To znamená, že bychom potřebovali ukořistit 10 bodů z celkem 18ti možných..tolika je ještě možno na jaře dosáhnout.

Dále jsem se zaměřil na příští kolo, jestli by už náhodou nemohlo být zaděláno na postupové těsto. A odpověď zní kladně, ano mohlo! Tento fakt však nemáme tak úplně ve svých rukou. Pomoci by nám musel náš podzimní rival Storks v zápase proti Technice.

A jak to teda přesně je?
Složitě rozepsáno:
Nyní máme 37 bodů. Postup už předčasně po příštím kole je závislý na tom, že bychom museli oba zápasy vyhrát. A to s Orlem St.Lískovec a následně i s nebezpečným Dynamitem. Zisk 6ti bodů by nás katapultoval na celkem 43 bodů. Tím nastává zásadní zlom v tabulce, kterým setřásáme dva soupeře najednou. Storks se svým maximem 42bodů nás již nemůže ohrozit a stejně tak ani Dynamit, kterým bychom vzali ve vzájemném střetnutí 3 významné body, jejich hranice maximálnosti tedy dosahuje 41 bodů. Ve hře tedy v tuto chvíli zůstávají už pouze i-center s Technikou. A nyní se dostáváme konečně ke zmíněné větě v úvodu. Pomoci by nám musel Storks, který hraje právě v našem mezizápase s Technikou. Pokud by Techniku porazili, rovnou postupujeme, jelikož Technika by mohla tím pádem dosáhnout maxima "pouze" 42bodů! Pokud bude remíza, toto kolo nepostupujeme, ale k postupu nám chybí opravdu málo, zisk 1 bodu v následujících našich 4 utkáních ( Predators, i-center, ŽVK, Technika). Pokud nastane varianta třetí, že Technika Storks porazí, k jistotě postupu bychom potřebovali nasbírat 3body z našich následujících 4 utkání.

Stručně řečeno:
Pokud chceme slavit postup již příště, musíme vyhrát oba zápasy a Storks porazit Techniku.
.
Posledním, o čem chci napsat v tomto matematickém článku jsou významné zápasy mezi rivaly z předních míst skupiny. Je jistotou, že pokud se střetne, někdo z této hvězdné pětice, navzájem si poberou body, a tudíž k postupu by mohlo stačit ještě mnohem méně, než jsem napsal v řádcích výše.
Už v příštím 17. a 18. kole se hrají dva avizované zápasy ze špičky soutěže. STORKS vs. TECHNIKA, zápas, co nás enormně zajímá a samozřejmě my se střetneme s Dynamitem.
V 19. kole na sebe narazí celky Carpe Diem vs i-center. V kole 20. se střetnou ve vzájemném souboji Dynamit s i-centrem a opět my s Technikou.
K postupu máme opravdu hodně blízko..

Žádné komentáře: