úterý 12. listopadu 2013

El Classico pro Carpe Diem

El Classico vyznělo s odřenýma ušima nakonec pro nás. Ukončili jsme tak alarmující desetizápasovou sérii bez výhry a odpoutali se na vzdálenost 4 bodů od posledního RST.

Sestava byla jasná už několik dní předem. Nikdo neomarodil, nikdo na zápas nezapomněl a tak jsme mohli nastoupit v této sestavě: Nekwish – Milan, Ríša, Pája, Mira, a Petr. Měli jsme tedy alespoň jednoho na střídání oproti třem našeho soupeře RST.

Před zápasem byla určena taktika, že se nebudeme nikam hnát. RST neumí pořádně hrát do plných a dělá jim to problém stejně jako nám. I vzhledem k počtu bylo rozumné síly šetřit a začátek nepřepálit. Tímto jsme RST vložili do rukou iniciativu, která jim vydržela skutečně celý zápas. V porovnání držení míče bychom asi těžce prohráli, ovšem na branky se nám nakonec v posledních minutách podařilo urvat všechny tři body.

Zápas začal bez výraznějšího oťukávání, oba týmy se dobře znají z tréninků a tak vědí, co od sebe očekávat a že nejdůležitější je ubránit Páju. Po jednom z našich rohů se situace obráncům RST vymkla z rukou. Pája dostává míč na vápně, kvedlá a pod nohy obránce pálí prudkou přízemní střelu. Tu sice golman vyráží, ovšem pouze k Ríšovi, který z metru posunuje míč do prázdné brány. Vedení 1:0 nás mírně uklidňuje. O pár minut akce jako z kopíráku. Rozehrání ze stejného rohu, Pája dostává míč na vápno, kvedlá, ovšem nyní tak kvalitně štrykuje, až si umyl jednoho obránce, druhého a náhle…. Kosa! Kosa ze zadu jako svině. Penalta! K míči se staví Petr, ovšem Nekwish mu trhá míč z ruky a s jiskrami v očích a ďábelským úsměvem  se těší na exekuci. Exekuce katastrofální. Nekwish svojí šajtlí posílá míč doprostřed pupku golmana RST. Míč se odráží do háje. Nejde si vysvětlit Nekwishovu exekuci jinak, než že si spletl pro ten okamžik futsal s kuličkami a mermomoci se snažil míč dostat do důlku – pupíkové dírky golmana soupeře. Ruka boží ovšem zasahuje. Rozhodčí exekuci nechává opakovat, protože golman vyběhl brzy. K míči jde opět Nekwish, protože podle vyjádření rozhodčího musí opakovat ten samý rozehrávající. Nekwishovi šeptám do ucha, aby kopal placírkou. Nekwish se rozbíhá… a placírkou trefuje golamana doprostřed pupku. Neuvěřitelné! Štěstí však stálo na naší straně, tentokrát se míč jakýmsi záhadným způsobem odráží lehkým obloučkem do šibenice branky. Vedení 2:0 a první branka Nekwishe v sezoně, čímž v tabulce kanadského bodování předbíhá jak Sykece, tam Milana. Obdivuhodná statistika na golmana. Do poločasu inkasujeme kontaktní branku. Po nezvládnutí pokrytí hráčů v obraně po vyšachování inkasujeme. Nadáváme si do kokotů. Poločas skončil našim hubeným vedení 2:1.
Karty byly rozdány jasně. RST se vrhne ještě větší vervou do útočení, my se budeme pokoušet brejkem utnout soupeři tipec. Dlouho to vypadá, že tlaku soupeře odoláme až náhle… Přímý kop zhruba z 10ti metrů z mírného úhlu. Máme postavenou zeď, Nekwish vedle zdi. Hráč RST provedl rozehrání tak chytře a technicky, že přehodil zeď i s Nekwishem a byla vyrovnáno. Pěkný okamžik, škoda že nebyl náš. Je vyrovnáno a je také zcela jasné, že pokud se rozhodne na jednu, či druhou stranu, půjde skutečně jen o jeden jediný gól. Od obou celků se střelecké hody očekávat nemohly. Párkrát jsme měli namále, párkrát jsme udeřili zase my. Rozhodnout se mohlo na obě strany. Nakonec se fotbalové štěstíčko přitočilo jako čamrda k nám. Vysílám Ríšu nadýchanou přihrávkou do brejku jeden na golmana. I přes Ríšovo nechtěné popostrčení si míče moc dopředu dokázal míč na poslední chvíli prostrčit pod nohy golmana a poslat nás zhruba 4 minuty před koncem do vedení 3:2. Rozhodujícího vedení! Mírně hektický konec utkání jsme zvládli a připsali si 3 body, na které jsme čekali od 15.září.  Myslím, že takticky jsme zápas celkem zvládli. Herně méně. Bylo tam mnoho chyb, nepřesností a také často evidentní lenost. Na druhou stranu jsme měli vyloženější neproměněné šance, než RST. Sám na golmana po brejku šel ještě jednou Ríša – nedal, já jsem se ocitl v brejku a po lobu přes golaman nastřelil tyčku, nebo ještě můžu zmínit šance Ríši v prvním poločase po parádně rozehraném rohu Petrem, kdy Ríšovi chybělo půl kroku k trknutí míče do prázdné brány. RST se do tolika šancí dostat nedokázala a snad i proto mohu říct, že body si odvážíme zaslouženě.
Carpe Diem vs. RST 3:2 (2:1)
branky: Ríša (Pája), Nekwish (p), Ríša (Pája)

Je konec podzimní části soutěže. Končíme na 15.místě. Děkuji všem, kdo týmu věnoval svůj volný čas.