sobota 26. listopadu 2011

Zhodnocení podzimní sezony

Moc se mě do toho nechce, ale přesto považuji za správné napsat pár slov k právě skončené podzimní části sezony 2011 - 2012.

Nová sezona s sebou přinesla celou řadu nových věcí, se kterými jsme se byli nuceni chtíc, či ne vypořádat. V mnoha ohledech se nám to podařilo, v mnohém naopak ne. V pár bodech se budu snažit zhodnotit obě strany mince. Férově a objektivně.

Po nezdaru v minulém ročníku, kdy jsme spadli po mnohdy hrůzostrašných výkonech z 2.brněnské třídy, měl být návrat mezi 3.třídové celky jakési herní i duševní uklidnění, srovnání si, na co máme a především mělo dojít k opětovnému nastartovnání zarezlé mašiny. Měl jsem v plánu smělý cíl, hrát do 4.místa tabulky a bezstarostně se bavit futsalem. Při podledu zpět, na pozimní část letoška, se to zatím příliš nepovedlo. Až často se týmu drží hutná atmosféra, kterou zkrátka nedokážeme odbourat, herní projev byl často rovněž za mým očekávání. Je mě úplně jasné, že herní projev mužstva jde s morálkou a pohodou ruku v ruce a jedno se bez druhého neobejde, ale stejně tak dobře vím, že pokud nebudeme nastartovnáni v jednom, nepohneme se z místa ani v druhém.. Zkrátka, pokud se nebude dařit výsledkově, atmosféra bude na bodě nula a naopak, pokud je špatná atmosféra, nemohou se dostavit ani dobré výsledky. Jasná matematika, kterou jsme luštili bez výsledku celý podzim. Je to smyčka, ze které pokud se nám musí podařit vylézt. Lámal jsem si hlavu jak.. změnou kádru? Změnou čeho? Odchodem Kuby, Dana a Mraziče došlo před sezonou k doplnění kádru nováčky Svárou a Martinem. Dle mnohých hlasů hráčů byl tento výběr na slepo skutečným mávnutím do prázdna a o nahrazení agilního Kuby, nevyzpytatelného (ve všech směrech) Dana a nebezpečného Mraziče nemůže být bohužel slov. Ke konci podzimu oba hráči nakonec sami odešli, což přikládám největší vinu atmosféře v týmu, a chápu to. Ke konci podzimu se do týmu jako kometa vehnala nová slibná naděje, zběsilý rotvajler Ondra, kterému bych chtěl věnovat s chutí pár řádků. Myslím, že Ondra je on. Ano, on! Jako Morpheus Pája si myslím, že právě Ondra by mohl být oním Vyvoleným, na kterého tak dlouho čekáme. Ondra přišel do týmu na poslední 4 zápasy podzimu a předvedl, že jeho buldočí povaha je přesně to, co tým potřebuje. Hráče jeho povahy a herního projevu v týmu nemáme a chyběla nám, jako sůl. Hráč, který se rve o každý míč, chová se týmově, neremcá, chápe základní pincip narážečky a především i mě, jako spoluhráče jeho snaha nabíjí. V Ondrovi vidím budoucnost a je to ten, který nás může dostat ze smyčky, kterou jsem zmiňoval. Náš tým se mi do příchodu Ondry zdál netvárný, neschopný se herně pohnout z místa. Pružný Ondra může dát na jaře týmu nový charakter, což mě naplňuje nadějí a posiluje těšení se na druhou polovinu sezony. Věřím, že vedle hráče, kterému se není za těžko pohout za míčem, se nabalí i výkony ostatních v týmu a utvoříme konečně trochu dynamický celek. Zapomeneme zatuchlý, ustrašený a utahaný styl a předvedeme podobnou hru, jako v posledním víkedu podzimu po celé jaro. Aktivní a snad občas i atraktivní. S tím chci vstoupit do jarní části, potažmo do Brno Open, kde však bude nesrovnatelná konkurence.

Bodem, který stojí za upomenutí je produktivita týmu. Opět jsme po celý podzim plýtvali šancemi jako na běžícím pásu. Bez branek body nezískáme. Je mi smutno při pohledu na tabulku střelců našeho týmu. Tento bod však nechci příliš rozvádět, protože veškeré statistiky klubu budou následovat v jednom z příštích článků. Každopádně slabá střelecká potence hráčů klubu je do nebe volající a je to jednou z příčin neslavného výsledku pozimu.

Tím se dostáváme k tabulkovému umístění po podzimu. Po polovině sezony zaujímáme střed tabulky, 6.místo. Vzhledem k mým cílům před sezonou a vývoji v tabulce beru 6.příčku za zklamání. Především ztráta s posledními Predators, který svůj jedniný bod uhráli právě s námi je trpký a zamrzí. Remízu zachraňoval až Boris dvěma přesnými zásahy v závěru utkání. Otřesné! Na dva suverenní týmy tabulky All In a Blue Flames B už ztrácáme skutečně mnoho bodů, pro jaro tedy boj s těmito "velikány" skupiny tabulkově vzdávám.. dále je to však otázkou. Třetí Žabinští Vlci C jsou divnej celek. Pokud jim přijdou na zápas hráči z Bé (1.třída) týmu, kteří hrají pravidelně i za Á tým (divize), je proti nim hrát důstojně zkrátka nereálné. Ano, hráči, kteří jsou napsáni na soupisce Béčka, mohou hrát i za Áčko, i za Céčko, což se třeba právě nyní, v posledním víkendu stalo. Takže pokud pošlou na Céčko kvalitní celek, nemáme reálnou šanci je dostihnout. V tuto chvíli na tento třetí celek tabulky ztrácíme 7 bodů, což není úplně ztracené, ale vzhledem k tomu, co jsem psal, také velice těžké dohnat. Od čtvrté pozice až do deváté jsou celky nasázeny v rozemí 4 bodů, což je solidní masakr. V tomto balíčku jsme i my. Stejně tak dobře jde z něj vybruslit nahoru, jako dolů. Bude záležet na naší jarní pohodě a formě. Předposlední Donkeys a poslední Predators jsou v tabulce prakticky do počtu, o to víc nás může mrzet ztráta s druhým jmenovaným..

Závěr článku chci rozdělit na dvě části, celkové shrnutí podzimu a jarní očekávání. Pokud bych měl spokojenost s týmem na podzim hodnotit na stupnici od 0 do 10, přičemž 10 je nejvíc, moje hodnocení je na bodu 4. Mírný podprůměr. Tým zaostal za mým očekávání herně i tabulkově. Moje hodnocení je takové jako je také proto, že jsme v pasivních číslech. Uhráli jsme je 4 výhry a naopak prohráli 5 krát. Jeden zápas skončil remízou. Získali jsme 13 bodů. Bylo mi jasné, po skončení minulého ročníku, že na 2.třídu v tomto složení nemáme, ale očekával jsem, že se v konkurenci třetitřídových celků nepropadneme do šedi průměru a skutečně dokážeme, že jsme ve druhé třídě nebyli náhodou a že se budeme prát o nejméně vrchní příčky. 6.místo není sice nijak tragické, ale oslňující rovněž ne. Všichni jistě cítímě, kde nás talčí kopačka a doufám, že na jaře pro zlepšení uděláme maximum.

I přes trochu kritické hodnocení podzimu se dívám do budoucna s umírněným optimismem. Věřím v jarní probuzení. Můj cíl je zakončit sezonu na 4.místě tabuky!!! Ruku na srdce, týmy pohybující se kolem nás v tabulce nejsou k neporažení a pokud se nám podaří bodovat v zápasech, které jsme si prohráíli sami, eliminovat zbytečné chyby na polovinu, věřím v postup tabulkou vzhůru. Konec podzimu nazanačil, že angažování Ondry je dobrým tahem a i taho malá skutečnost může být rozhodujícím článkem do jarní moziaky. Do podzimu jsme vstupovali s dvěma neznámými hráči, do jara už nikoliv, navíc s jednou kvalitní nadějí. Týmy už máme oťukané a víme, co od nich čekat a jak se k tomu postavit. Pozice v tabulce není neřešitelná, na 4.pozici ztrácíme pouze 3 body. To je jen malý výčet pozitiv, které mě utvrzují v optimismu a v naději na úspěšný jarní celkový výsledek. V následujících týdnech pro mě bude otázkou, zda tým ještě neposílit o jednoho hráče. Samozřejmě ozkoušeného na Brno Open, ale v tomto bodě se ještě rozhodnu..

Děkuji všem, co se jakkoliv podíleli na průběhu podzimní části. Děkuji jim za všecho, jejich čas, snahu, námahu a obětavost. DĚKUJI!

Žádné komentáře: