čtvrtek 9. prosince 2010

Žabinští Vlci

Zabrousil jsem na stránky jednoho z nejstarších futsalových brněnských klubů Žabinských Vlků a s vykulenýma očima četl a četl..
Celou minulou sezonu a malé náznaky tohoto podzimu jsme měli stejný problém, jaký jsou nuceni řešit ŽV na konci letošního podzimu. U jejich týmu se objevilo něco, s čím se nedá hrát futsal na sto procent. Hádky, nadávky a špatná morálka. Je až mrazivé, jak moc se situace podobá té naší z loňska. Ani v nejmenším nechci rýpat do starého hnoje, ale musím uznat, že slovo prezidenta a reakce na ně jsou přinejmenším obdivuhodné a mám za to, že jejich přečtení by mohlo rozmrazit leckteré zamrzlé mrzoutské srdce..
.
Slovo prezidenta ŽV:

"To dnešní moje slovo není příjemné. Bohužel si všichni musíme mnoho věcí vyjasnit. To samozřejmě ne zde, ale hlavně sami mezi sebou. A co nejdříve! Tenhle tým funguje 23 let. Vyhrával, prohrával, postupoval, ses- toupil, prožíval euforie i krize, ale vždy v něm panovala slušnost, kama- rádství a loajalita. Tenhle tým byla vždycky PARTA, která dokázala svoji sou- držností porážet i soupeře, kteří na tom byli futsalově mnohem lépe. Odpustím Vám to, že gólman třeba dostane gól od půlky, že obránce udělá kiks v poslední minutě nebo že útočník přestřelí z metru prázdnou bránu. Co ale nikdy nikomu neodpustím, to je velesprosté urážení se navzájem, nesportovní chování na hřišti, hulvátství nebo sobeckost. Poslední dobou bývám po zápasech („A“ i „B“- týmu) mnohdy otrávený a není to zapří- činěno prohranými zápasy (ty ke sportu patří a někdy je prostě soupeř lepší). Tým ale ztrácí DUCHA a MORÁLKU! Přistihl jsem se, že potřebné věci kolem futsalu začínám dělat bez svého pověstného zápalu a nadšení, ale již jen z jakési povinné setrvačnosti. A to nechci a NEBUDU! Mnohých se to netýká, některých ale ano - před nedávnem jsem byl nařčen, že nebývám konkrétní ... pokusím se to zlepšit i za cenu toho, že to bude asi někdy dost nepří- jemné! Na mailové adrese (mletzel@nbox.cz) nebo v osobní diskuzi očekávám Vaše návrhy, názory či připomínky. Pokuste se předejít nejhoršímu - JE TO VÁŠ TÝM!"

.
reakce:
"Navážu na Michalův názor, nebo spíš výzvu. Fotbal se dá hrát v zásadě dvojím způsobem, buď nohama, nebo srdcem a hlavou. Nohama si to může dovolit Barca, Real, Chelsea a podobní, ale něco mi říká, že ani tam jenom ty nohy taky nestačí. Navíc mně osobně tento typ fotbalu nikdy nevyhovoval, nějak se u něj nedokážu správně pobavit. Hlavou nemyslím to, že se u toho přemýšlí, ale že hraju bez stresu, v pohodě a díky tomu funguje i hlava. Toto mužstvo v minulosti těžilo z toho, že jsme si uvědomovali, že nikdo z nás není fotbalově dokonalý. Věděli jsme, že někomu dělá problémy jedna část herní činnosti, někomu zase jiná, ale tolerovali jsme si to, počítali s tím a hlavně nám to nevadilo a nedávali jsme nikomu pocítit, že mu něco nejde. Myslím, že díky tomu někteří hráči odváděli víc, než na co zdánlivě měli a my jsme tak někdy dosáhli výsledků, na které jsme vlastně ani papírově neměli. A na to papírově se zaměřte. Fotbal není matematika, že se spočítá umění naše a soupeře a vyjde výsledek. Když mezi náma nebude panovat pohoda, snaha si pomáhat a povzbudit se, tak to bude křeč x individuí, které se nakonec budou bát blbě přihrát, ne tak něco zkusit, aby něco nezkazily. To potom mizí jak ona hlava, tak i to srdce. Zkusme se vrátit k tomu, co dělá mužstvo mužstvem. Zkume si pomoct, povzbudit se, navzájme si věřit a ne nadřazovat svoje ego nad zájmy a snahu ostatních, řvát po sobě a nesmyslně kritizovat. Pokud to nezvládneme, tak běžme hrát tenis nebo golf, tam můžeme řvát na vlastní raketu nebo hůl."

.
Teď už zase já, Pája. Nenapsal bych to líp. Škoda, že si takového věci v průběhu sezony nikdo moc neuvědomuje a stále si kope na svém "písečku" a i když je už tým zahrabán po krk v blátě. Nechci a nebudu navozovat špatnou náladu, jen jsem pokládal za zajímavé si přečíst obdobnou situaci očima podle mě rozumných lidí.. a dát nám jakýsi vzor pro budoucí časy..

Žádné komentáře: