středa 3. března 2010

Zhodnocení letošného Brno Open

Konečně jsem se dokopal k tomu, abych zhodnotil letošní ročník Brno Open očima objektivního kritika. Také bych se chtěl pozastavit nad posledním víkendem, kde jsme celkem jasně zahráli pod svoje očekávání, což se stále častěji stává ohraným evergreenem.
.
Kdybych měl hodnotit ze svého pohledu tento turnaj jako celek, musím bez okolků říci, že naše účinkování je pro mne mírným zklamáním. Navíc máme ke srovnání ročník loňský, kde jsme v konkurenci velkých jmen udělali velmi slušný výsledek. Letos v relativně slabší skupině jsme se zařadili po bok bezzubých Antabusáků a třeba agilních Gascar, týmům ze třetí třídy, kterým k dosáhnutí výraznějších úspěchu něco zásadního chybí, a to jsou KOULE! Stejně jako chyběli nám v posledním měsíci a půl. Vlastně jediným kladným herním okamžikem BO se dá hodnotit zápas proti FFT Vinohrady, ovšem plácat se po ramenou kvůli jednomu zápasu z celkových 11 je slabá a naprosto nepřípustná náplast.
.
Co se týče sestavy, tak oproti loňskému úspěchu doznala jen málo změn. Jádro týmu zůstalo stejné, jen se přidal Vláďa s Kubou a post brankáře okusila hned čtveřice gološů, z nichž nikdo nezklamal tak, aby se vina svalovala na něj. Spíše naopak, většinou za mizérií na hřišti stála opora v bráně. K většímu týmovému a tím o stupeň kvalitnějšímu výkonu letos bohužel nepřispěla ani samozvaná hvězda Lukáš, který naprosto zapadl mezi ostatní hráče. Kdyby v dobu našich zápasů přišel někdo cizí a zeptal se, který z nás - Carpe je ten, co hrál druhou celostátní ligu, mohlo by se mu nabulíkovat jakýkoliv nesmysl (třeba Olda), protože sám od sebe by to nepoznal.
Jak už jsem několikrát psal, kámen úrazu našeho týmu nejen v celém turnaji bylo humorné zakončování. Zívající prázdnou bránu nebyl problém minout dokonce i z metru. A to se stalo v několika případech. Celý neutěšený průběh BO podkuřovala naše komediální fyzička rovnajíc se domovu důchodců.
Je na zvážení, zda chceme i příští rok tento turnaj hrát.. Tento ročník byl pro nás takovou malou ostudou, alespoň já to tak cítím..
.
Abych se ale ještě vrátil k posledním nedělním špílů o celkové umístění na BO. Jednalo se o zápasy všech 6.míst ze čtyř základních skupin. Soupeři nám byli Stones, Barum a Tembo. V těchto bojích už prakticky o nic nešlo. Na pořadu dne bylo si zahrát dobrý futsal s tím, neodcházet domů jako zmoklá slípka s přídělem branek na měsíc. Do těchto soubojů jsme vstupovali jako druhý "největší" papírový favorit, hned po Stones. Bez šancí mělo být Tembo. Poprvé se do obrany postavil Kuba a své úlohy se zhostil více než dobře.
.
Sestava: Michal - Kuba, Olin, Pája - Lukáš, Martin, Vláďa.
Michal se omluvil z důvodu zranění kolene a Ríša z důvodu práce a nemoci.
.
Hned v prvním zápase se střetli dvě nejsilnější mužstva, Stones s Carpe. V domnění, že o nic nejde, naklusala, nebo spíše nakráčela naše sestava na hřiště a hrála jako banda lulínků (patent na slovo "lulínci" má Boris na diskuzi). Celá šestice. Nikdo neběhal, absolutní nedůraz v osobních soubojích, ztráty míče jako poslední, nedodržování taktiky bránění.. Za deset minut bylo po zápase.. Nikterak zázračně hrající Stones nám vysázeli pět na dřevo a my byly v pytli. Poločas pro nás byl vysvobozením. Neřekl bych, že nás zaskočil výkon Stones, ale spíše naše nechuť hrát a bojovat. Každý hrál alibisticky a snad si každý říkal, že když neběhá jeden nebo druhej, proč bych se hnal já. Špatný přístup se vším všudy a trapný týmový výkon.
Začátek druhého poločasu se na chvíli zablýsklo na lepší časy. Hra se vyrovnala a snad jsme byli i lepším týmem. Bohužel jen po dobu asi prvních pěti minut. Hrozivý výsledek se podařilo zkorigoval mě po krásném Vláďově přiťuknutí a nakonec i Olinovi, který poslal před bránu střílenou přihrávku a ta skončila přesně u tyče brány soupeře. Ke konci zápasu se ještě Stones podařilo navýšit branku o jeden kousek a tak výsledek 2:6 (0:5) byl vyústěním naší špatné hry. Zápas jsme si prohráli sami v prvním poločase.
Carpe Diem vs. Stones 2:6 (0:5)
branky: Pája, Olin
.
Ve druhém zápase jsme se postavili týmu Barum, který vede jednu ze skupin třetí třídy. Hned v úvodu se nám podařilo skórovat Lukášem a strnout vedení v náš prospěch. Náš malý náskok však vydržel jen pár okamžiků, když jsme smolně darovali soupeři vyrovnávací branku. A pak už se to s námi vezlo, branky na 2:1 a na 3:1 na sebe nenechaly dlouho čekat a my po podprůměrném výkonu opět v poločase prohrávali celkem značným rozdílem. Ve druhém poločase se nám nepodařilo probrat z letargie a zápas dohráli ve vlažném tempu bez zájmu o dobrý výsledek podpořený ubývajícími fyzickými silami. V druhém poločasu se ještě trefil Martin, naopak jsme další dvě branky inkasovali.
Carpe Diem vs. Barum 2:5 (1:3)
branky: Lukáš, Martin
.
Třetí zápas následoval ihned po dohrání toho s Barumem. Soupeř nám byl Tembo a ten jediný podal horší výkon, nežli my. Dokonce i náš vlažný, neběhavý styl, stačil na tyto třicátníky z Temba. Zápas jsme po většinu hrací doby drželi pevně v rukou a nepřipustili další nemilé překvapení. Přes mnoho šancí se nám po celý zápas podařilo vstřelit "jen" pět branek, ale na druhou stranu uhájit díky Michovým sejvům čisté konto v bráně. Vítězství nad týmem, který by se nemusel stydět hrát i čtvrtou brněnskou třídu, kdyby nějaký byla, je však opravdu velmi slabou náplastí na zpackané futsalové odpoledne.
Carpe Diem vs. Tembo 5:0 (2:0)
branky: Vláďa 2, Martin, Kuba, Olin.
.
Závěrem dnešního psaní bych chtěl statisticky shrnout BO 2010.

Střelci:
5 - Martin
4 - Kuba, Lukáš
3 - Pája, Ríša
2 - Olin, Boris, Vláďa
.
Brankáři:
Jara - 4 branky ze 2 zápasů - průměr 2 - 1x s nulou
Roman - 5 branek ze 2 zápasů - průměr 2,5
Žoček - 2 branky ze 2 zápasů - průměr 1 - 1x s nulou
Michal - 14 branek z 5 zápasů - průměr 2,8 - 2x s nulou
.
Poměr vstřelených branek a obdržených:
Z 11ti zápasů jsme vstřelili 25 branek, což je něco mírně přes dvě na zápas (2,3). A to je málo!! Hodně málo! Se dvěma vstřelenými brankami se zápasy nevyhrávají a pokud ano, jen ve velmi málo případech.
Obdrželi jsme celkem 26 branek z 11ti zápasů. Dle mého názoru průměrné číslo (2,4), za které se stydět nemusíme. Hodně moc nám tento výsledek podělal až tento víkend, kde jsme dostali 11 branek. Za předchozích 8 zápasů jsme jich dostali totiž pouze 15!
.
Tak to je vše, co sem měl na srdci. Tímto bych udělal tlustou čárku za letošním BO. Další společnou akcí bude 20.března Košt slivovice spojený s Lukášovými narozeninami a v neposlední řadě také narozeninami Carpe Diem. Hned o týden později vstoupíme do poslední fáze přípravy před jarní sezonou turnajem Nadějí futsalu..
.
Takže tak, mějte se fanfárově!

Žádné komentáře: