středa 13. ledna 2010

Očekávaný vstup do BO

V úvodním víkendu zimní soutěže Brno Open jsme splnili plán na 100 procent. Jen o vlásek, no možná spíš o trochu tlustší štětinu, se nám ho nepodařilo splnit na 150 procent.. Nechybělo moc.
.
Do letošní zimní ligy jsme vstupovali jako černý kůň skupiny. Kdo nás totiž zná z jakéhokoliv dřívějšího představení, nemůže si být vůbec jistý, jak právě na BO zahrajeme. Naše posily Lukáš a Jara posunuli klub o nějaký ten stupínek výše. Co jest ale pravdou, kterou mohli v neděli všichni pocítit je to, že mojí neúčastní se síla týmu nejen že vyrovnala (jako bychom Jaru a a Lukina neměli), ale dokonce i rapidně snížila. Je to holý fakt, který nelze popřít. Dalším nezúčastněným byl Michal, který se doléčuje a v druhém zápase jsme nemohli využít ani síly Lukáše, který měl něco naprosto neodkladného..
Sestava pro neděli tedy zněla takto: Jara - Boris, Ríša, Olin - Kuba, Vláďa, Martin M., Lukáš (pouze v prvním zápase).
.
Jako první na turnaji nás čekal outsider skupiny Anitals, se kterým jsme prostě a jasně bodovat museli. Od úvodního hvizdu jsme měli mírnou převahu ovšem po dlouhý čas se nám nedařilo překonat brankáře. Na Jaru létaly míče jen sporadicky a tak v jednu chvíli si dokonce na chvíli lehl za bránu. Ke konci poločasu si dokonce ve stylu Jense Lehmanna odskočil na malou.. Skoro v tutéž chvíli se nám dostalo pocty rozehrávat z příznivé vzdálenosti přímý kop. Nacvičený signál vyšel dokonale a Lukáš po Oldově rozehrání otevřel skóre. Bylo to velké štěstí, protože spíše než by Lukáš zavěsil, dá se situace popsat jako šťastní nastřelení Lukášovi holeně. Byl to však bezesporu rozhodující okamžik utkání. Z naší strany došlo k uklidnění a ze strany soupeře k psychickému nalomení. Po chvíli se Carpe podařilo došourat do sítě v konstrukci brány podruhé. Po pěkném samostatném uvolnění Vládi před bránou soupeře, míč naservíroval zmiňovaný Vláďa na zalatém podnose Ríšovi, který si s dobře rozjetou akcí poradil lišácky. Nejprve se mu podařilo oklamat golmána Anitalsu falešným skluzem, poté se chvíli na zemi tetelil jako kapr v kádi a nakonec výsměšně doťukl mičudu do brány. Je zajímavé pozorovat Ríšu, jak si podobné situace užívá. Snaží se soupeře ztrapnit všemi možnými a dostupnými způsoby. Poločas skončil s vítězným stavem 2:0 pro Carpe.

Druhý poločas, přes důrazný apel mě a Oldy, se neodehrál tak, jak bychom si představovali. K trestu nedošlo pouze pro nedostačující kvalitu hráčů Anitals. Řekli jsme si, že se budeme již pouze soustředit na obranu, pevnou zeď, do které by soupeř bušil a tím více a více pootevíral vrátka k rychlému brejku do rozhozené obrany. Nevím čím to je, asi mluvíme svahilsky, ale místo klidné a pohodové druhé půle, kdy jsme měli stav pouze kontrolovat a kdyby Bůh dal tak i nějakou tu branku přihodit, jsme se museli strachovat o výsledek. Soupeř díky našim taktickým chybám se dostával do zápasu a my jen se štěstím odolávali jejich nájezdům. Nakonec po dalo by se říci celkem vyrovnané druhé půli zápasu byl odpískán konec. Stav z poločasu se nezměnil a my tak splnili plán, povinné tři body byly v suchu..
Carpe Diem vs. Anitals : 2-0, branky: Lukáš, Ríša.
.
Celé toto utkání natáčela česká verze Eurosportu, a tak se můžeme těšit, že naše kousky budou vysílány v poločasech blížícího se MS ve fotbale v Jižní Africe.
.
Do druhého o poznání těžšího zápasu s Oknoservisem jsme nastupovali už bez Lukáše. Zato Jara si před utkáním jistě smočil ruce v kbelíku se zlatým prachem. A nebo pouze smočil.. Nijak jinak nelze vysvětlit jeho vysoce nadprůměrný výkon v tomto zápase. Sázkové kanceláře po celém světě našemu týmu nevěřili..což se ukázalo býti jako oprávněné. Od začátku zápasu jsme byly mírně horším týmem. Díky skvěle lapajícímu Jarovi neinkasovalo Carpe hned v úvodu pár branek, ke kterým se nevyhnutelně schylovalo. Nakonec Oknoservis smůlu protrhl šťastnou brankou, když Boris srazil nešťastně míč za Jarova záda.. Byla to velká škoda, že právě tento šťastný okamžik dopomohl soupeři k uklidnění se. Druhou branku jsme dostali po vlastní chybě v obraném pásmu s nabídnutím soupeři ke skórování. Pro tak silný a zkušený celek jako OS jsou nebyl problém nabídnutou příležitost využít. Do poločasu jsme se dokázali ještě zmátořit a vytvořit si pár šancí. Jednu rychlou využil Kuba, když po kohosi přihrávce, se ocitl tváří v tvář gološovi OS. Nezaváhal a střelou k tyčce snížil. Takto skončil i poločas, záporným, leč hratelným skórem 1:2.

Už v úvodu psaní o druhém poločase si dovolím říci, že jsme byly protivníkovi více než vyrovnaným soupeřem. Jednak OS docházeli síly, což se projevovalo v pohybu, nebo spíše nepohybu jejich hráčů, a za druhé jsme se dostali do více šancí, než jsme sami doufali. Že zůstaly neproměněny není třeba dlouze hovořit. Druhý poločas shrnu ve zkratce, Jara zachytal skvěle, zlikvidoval mnoho gólovek a jeho výkon byl špičkový. Na druhou stranu jsme udělali opět hrubku v obraně a po doslova odevzdání míče na kopačky soupeře jsme inkasovali. Další branku jsme dostali po nepokrytí jednoho z rychlíků OS. Z naší strany i přes mnoho příležitostí se ujala pouze jedna, když Boris ze strany překvapil brankáře soupeře a přízemní střelou k tyči zasunul. Konečný výsledek 2:4 v náš neprospěch je spravedlivým vyvrcholením zápasu.
Carpe Diem vs. Oknoservis: 2-4, branky: Kuba, Boris.
.
Polemizovat, zda by se nám podařilo uhrát lepší výsledek ve druhém střetnutí i s Lukášem, je na místě. Jelikož soupeři docházeli síly, do šancí jsme se rovněž dostávali, gološ zachytal, dá se předpokládat, že obraz hry mohl být o něco odlišný. Nestalo se tak, a my se se musíme spokojit s víkendovými třemi body.
.
Tabulka a odehrané zápasy prvního ze čtyř víkendů:
.
V neděli 17.1. hrajeme již v 8:00, takže sraz někdy během 7:30-7:40, prosím. Soupeřem nám bude Gascar a Tomson B. I z tohoto víkendu bych si chtěl odnést nejméně tři body. Pokud chceme pomýšlet na postup, nezbude nám nic jiného, než Gascar porazit (víme jak to bude těžké) a s Tomsonem B uhrát slušný zápas. Je škoda, že Jara tentokrát nemůže jít, proto dnes oslovím Romana Štrofa. Pokud ani on nebude moct, je nachystán Ríša.

Žádné komentáře: