pondělí 30. července 2012

Hory se pohnuly! Carpe Diem skončilo v turnaji na 2.místě!


V sobotu jsme úspěšně odehráli turnaj O Lamí Kopýtko, ročník 2012. Více než klasické Carpe Diem se jednalo spíše o partu dobrých kamarádů z Kamínek, původně zamýšlených při zakládání klubu (většina z nich zde i působili v různých časech a ročnících)  + tři hráči současného klubu. Můžeme tedy tým, který turnaj odehrál nazývat třeba AS Carpe Diem (AS = All Stars).

Na turnaji jsme vybojovali výborné 2.místo, což je historický úspěch. Padli jsme až ve finále s týmem Troubsko a to skórem 2:4. Do té doby jsme v turnaji neztratili bod a byli jasně nejlepší celek na turnaji, který zápasy vyhrával rozdílem jedné, či dvou tříd. Velkým specifikem turnaje se stalo to, že naše základní skupina byla nejtěžší, což dokázalo to, že všichni 4 postupující se opět střetli v semifinále. Nikdo jiný z jiné skupiny se do bojů o první 4 místa neprodral. Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen náš Nekwish, který inkasoval skutečně poskrovnu. O nejlepšího střelce se dlouho ucházel Lukáš a jeho korunovali mu chyběla pouze jediná branka. Skončil s 12ti brankami na druhém místě, jelikož soupeř měl více odehraných utkání, než jiný střelec s 12ti. Celkově se turnaj velmi povedl, organizace ze strany pořadatele sice trochu pokulhávala, ale jedná se bezesporu o nejúspěšnější turnaj klubu od jeho založení. K úplné spokojenosti chybělo jediné, chyběla tomu skutečně už jen ta třešnička na dortu, vítězství ve finále, po kterém jsme několikrát lapali.

Sestava: Nekwish – Vláďa M., Olin, Pája – Lukáš, Petr, Mrazič.

Naše základní skupina čítala čtyři další celky: Direct Signs, Troubsko, Fincentrum a Brno City. Je paradoxem, že po nás asi nejlepší celek skupiny tým Brno City si odnesl černého Petra a nepostoupil.

Základní skupina začala soubojem s týmem Troubsko, za které nastoupilo i pár hráčů Slovanu Brno, takže bylo proč se alespoň trochu obávat. Průběh zápasu však vyzněl zcela jasně v náš prospěch. Troubsko se nedostalo prakticky k ničemu a my soupeře roznesli šesti brankami, přičemž jsme inkasovali jen jednou. Výtečný vstup do turnaje a uklidnění po profesorském výkonu.
AS Carpe Diem vs. Troubsko 6:1
branky: Lukáš 2, Pája, Vláďa, Martin, Olin.

Hned druhý zápas měl prověřit, jestli na tom jsme skutečně tak, jak jsme se představili v úvodním střetnutí. Narazili jsme totiž na předloňského vítěze a loňského bronzistu, tým Direct Signs. Obavy o výsledek jsme smázli po pár minutách a zvučné jméno tamního turnaje jsme uzemnili celkem osmi knedlíky ke guláši, který jsme právě servírovali. Inkasovali jsme pouze dvakrát a zaslouženě si odnesli další tři body. Výsledek 8:2 nad favoritem turnaje náhle otočil role a do favorita turnaje jsme se pasovali sami. Bezchybný výkon.
AS Carpe Diem vs. Direkt Signs 8:2
branky: Lukáš 3, Pája 2, Vláďa, Olin, Petr.

Díky lehkému postupovému klíči jsme již téměř měli jistotu postupu a tak jsme do souboje s týmem Brno City mohli jít s klidem. Brno City byl dle našeho názoru nejtěžší a nejnebezpečnější soupeř, se kterým jsme se v základní skupině a vlastně i v celém turnaji střetli. Výsledek 0:0 trval až do konce zápasu, aby v poslední minutě rozhodl střelec našeho týmu, Lukáš. Hubené vítězství nás už nadobro katapultovalo mezi postupující týmy.
AS Carpe Diem vs. Brno City 1:0
branka: Lukáš

Poslední zápas základní skupiny byl s týmem ve žlutozelené kombinaci barev s názvem  Fincentrum. Celek složený z podivínů, z nichž vyčníval (nikoliv svou výškou) „trávnínář“. Na hlavě měl sestřih ala golfové odpaliště, přičemž při odpalu míčku z trávníku odlétávají místo drnů trávy negativní emoce. Přemotivovanost však nebyla na místě. Soupeře jsme ztrestali debaklem 6:0 a tak i tento soupeř odcházel ze hřiště s brekem. Opět výtečný výkon.
AS Carpe Diem vs. Fincentrum 6:0
branky: Petr 3, Lukáš 2, Olin. 

Do Play Off jsme se tedy kvalifikovali s plným počtem bodů, bez ztráty kytičky a z prvního místa. V týmu vládla pohoda, po zdařilých špílech i natěšenost na play off a všeobecně dobrá nálada. Energii ubíralo snad jen dvěstěstupňové horko. Kdo by to byl čekal, že po tak hladkém průběhu základní skupiny jsme vlastně narazili současně na nejsilnější celky, co se ten den na turnaji sešli, což dokládá složení pozdějšího semifinále. Los nás vsunul lvovi do tlamy a my z ní vyšli se vztyčenou hlavou a navíc v roli favorita na celkové vítězství.
Chtěl bych vyzdvihnout to, že jsme skutečně utvořili herní celek. V naší hře nebylo slabého místa. Každý z šesti v poli se zapojil do kombinace, bránění a všeho co bylo nutné. Futsalové kategorie, ve kterých jednotliví hráči hrají byli smazány a všichni si rozuměli, jako by spolu hráli odjakživa. Ano, nás pět lidí z Kamínek by se dalo brát s rezervou, protože jsme spolu prožili dlouhé roky na Old Školforu, ale třeba Petr s námi nikdy nehrál a přitom zapadl, jako by to byl rodný bratr. Standardně výborné výkony předváděl Nekwish, který v případě nouze podržel skvostnými zákroky.

Play Off nám přisoudil jako prvního soupeře do osmifinále celek König. Snad ztuhlost po hodinu a půl trvající pauze zapříčinila, že jsme poprvé v turnaji inkasovali jako první a prohrávali 0:1. Začáteční slabá nervozita odezněla po vyrovnání a následný brankostroj se zastavil na hodnotě 5ti kusů. Opět jednoznačné vítězství, převaha, zkrátka koncert.
AS Carpe Diem vs. König 5:1
branky: Vláďa, Lukáš, Pája, Martin, Olin.

Čtvrtfinále už měl být těžší oříšek. Ani ne tak proto, že by nám tým s názvem NoName naháněl strach, ale proto, že do brány si na turnaj přišel zachytat legendární šedý vlk, někdejší opora Slovanu – Jara. Přesto, že dlouho nepadla branka, nakonec se rafička v Jarových hodinkách protočila pozpátku celkem 4krát. Nekwish opět uhájil čistý štít. Kvalita byla na naší straně a opět jsme proklouzli s klidem už do semifinále.
AS Carpe Diem vs. NoName 4:0
branky: Petr, Olin, Vláďa, Lukáš.

Vždy bývá ošidné hrát na turnaji s jedním celkem dvakrát. To se nám bohužel stalo i v semifinále a později i ve finále. V semifinále na nás čekal Direct Signs. Bylo tu už trochu jiné kafé, než ve skupině. Soupeř posílil o dobrého brankáře, kterého si vypůjčili z některého z vypadnuvších týmů (což je samozřejmě zakázáno), a šlo se do boje. Zápas to byl vyrovnaný, ale rozhodla zřejmě kvalita hráčů a naše menší chybovost. Do soupeřovi brány se dvakrát trefil Lukáš, po pěkných kombinacích. Vedení 2:0 nakonec bylo pár minut před koncem zkorigováno kontaktní brankou na 1:2, což však už nic neřešilo. Vedení jsme si zkušeně pohlídali a postoupili do bájného finále.
AS Carpe Diem vs. Direkt Signs 2:1
branky: Lukáš 2

Finále! Ve finále jsme obdrželi soupeře z Troubska, kterého jsme ztrapnili v základní skupině. Byli jsme tedy papírovými favority, ale v takovémto utkání se může stát cokoliv. Do utkání jsme vstoupili s grácií a otevřeli skóre trefou Olina, po chvíli jsme si však bohužel ztečovanou střelu srazili do brány. Zodpovědnost na svá bedra opět úspěšně přesunul zadák (nick podle oblíbenosti análního styku) Olin, který zasunul utěšenou střelu přes obránce k tyčce. Opět jsme vedli a měli k vytouženému triumfu blíže. Soupeř se nevzdal a záhy vyrovnal z úhlu. Míč šťastně doskákal za záda Nekwishe. Plichtou skončil i poločas, ve kterém jsme měli navrch a už dávno mohli zápas rozhodnout. Jak už to tak bývá, tak i na nás padlo hovno z hůry a po střele z notné dálky inkasovali potřetí. Prohrávání v druhém poločase bylo nepříjemné, nikoliv neřešitelné. Naskytli se nám opět dvě či tři vyložené šance, ale jako by se náš stroj trochu zadrhl, zřejmě z neklidu, o co všechno jde. Při hraní bez brankáře jsme bohužel inkasovali počtvrté a bylo rozhodnuto.Utkání skončilo výsledkem 2:4. Vítězství slaví Troubsko.
AS Carpe Diem vs. Troubsko 2:4
branky: Olin 2

Je na místě říci, že jsme byli v utkání lepším týmem, nebezpečnějším, útočnějším, ovšem méně produktivní, což nás stálo turnajový titul. Za výsledky v turnaji jsme si rozhodně vítězství zasloužili, jeden jediný zápas, který jsme možná odehráli lépe, než ty předchozí, skončil neúspěchem. Nezbývá nám však nic jiného, než pogratulovat soupeři k vítězství a užívat si alespoň druhého místa.

Trošku statistik: V turnaji jsme odehráli celkem 8 utkání. Na hřišti jsme při tom parnu strávili úctyhodných 170 minut, což je bez 10 minut tři hodiny! Do brány soupeře jsme se trefili 34krát, inkasovali celkem 9krát, z toho jednou do prázdné brány při power play. Nekwish tedy v osmi utkáních inkasoval pouze 8krát (3x čisté konto), za což mu právem náleží pohár pro nejlepšího brankaře turnaje! Gratulace!
Branky jsme si rozdělili takto: Lukáš 12, Olin 7, Petr 5, Pája a Vláďa 4, Mrazič 2. Tento počin však nelze brát až tak doslova, protože mnohdy se stalo, že střelec zasouval míč po rozebrání obrany skutečně do prázdné a na brance měl mnohem větší podíl nahrávající. Skutečně se mnohdy jednalo o vypracované akce až domů, do kuchyně…

Děkuji všem, kdo se na turnaji podílel na skvělé reprezentaci klubu. Petr hrál fantasticky, Lukáš si zastřílel a dostál své reputace hvězdy, Olin tým ukázkově táhl zezadu (:-)), Vláďa byl velká jistota tak jak ho známe, El Niňo Mrazič nazul střílky a urputně bojoval o každý míč a o Nekwishovi už toho bylo napsáno tolik, že jakýkoliv superlativ by byl výsměchem. Poděkování také patří našim dvěma fanynkám Lucce a Nikole, kteří po celou dobu fandili, seč jim síly dovolili. U mě Lucka fungovala i jako utěšitelka, když jsem si rozbil koleno a křičel jako malej fracek.

Z turnaje jsme si odvezli skutečně velký pohár (velikost cca 2,5 černošského údu), míč Adidas - Tango12 vel.4 (tzn.že se domluvíme, zda ještě kupovat nový), láhev Jim Beam (kterou sbalil Lukáš) a Bohemia Sekt, který jsme nalili do poháru a společně vypili a na co nesmím zapomenout, z turnaje jsme si odvezl na ksichtě a za krkem zuhelnatělý škvarek, což bych celkem oželel. Naštěstí jsme nebyl sám.

Takže ještě jednou…a naposled! Carpe Diem uhrálo 2.místo na turnaji O Lamí Kopýtko! Sláva!

(kompletní statistiky skupiny + play off a fotogalerii dodám později)