úterý 22. června 2010

Zhodnocení sezony 2009/2010 očima krále Carpe Diem

Je konec sezony 2009 / 2010, čas bilancování. Tým Carpe Diem Brno 08 odehrál svoji druhou sezonu od svého založení bez větších problémů. Těmi problémy myslím, že se tým nedostal do řešení nepříjemných existenčních úkolů, což je jistě skvělé a dobrá zpráva pro všechny. Klub od svých začátků nabírá stále větší stabilitu, na které se dá stavět i do příštích let. Tolik k úvodu..
.
Sezona 2009 / 2010 byla náročná. Po hladkém postupu v minulé sezoně, kdy byl každý namlsán laskominou nekončících výher, nastal tvrdý pád do reality. Je jasné, že v týmu máme hráče s velkými zkušenostmi, ale na druhou stranu i ty, kteří netušili, co je letos čeká. Abych osobně vyjádřil, co jsem od sezony čekal, nebo spíše byl můj vytyčený cíl byl klidný střed tabulky. Toho jsme se nakonec nedočkali a do poslední chvíle bojovali o nesestup zpět do trojky. V tomto směru byly moje očekávání lehce nenaplněny. O zklamání se však nejedná. Dá se to přirovnat k pocitům, které prožívá nedotočené pivo. Cítí, že do rysky mu chybí cenťák, přesto je celkem spokojeno, že se po cestě na stůl nerozbilo.
Při pohledu na tabulku to již tak hrozně nevypadá. Jakto? Při bližším ohledání tabulky můžeme zjistit, jak ohromně vyrovnaný byl střed tabulky. Skončili jsme celkově 12tí a na 6 místo nám schází pouhopouhých 6 bodů! Co to je 6 bodů? Dvě výhry. Když si vzpomenu na zpackané zápasy s tehdy posledním Juve a předposledním Flamengem, ke kladnému a jásavému hodnocení sezony schází opravdu malý krůček. Je pravdou, že s valným počtem týmů ze středu pole máme zápornou bilanci, kdežto s týmy na předních pozicích jsme odehráli fantastická utkání. Čím to je?
.
Tato sezona byla charakteristická z naší strany především malým počtem vstřelených branek, kvantem neproměněných příležitostí a hutnou atmosférou v týmu. Abych nehovořil jen o slabinách týmu, musím vyzdvihnout obrannou hru, ve které patříme k nejlepším v lize.
Náš tým dokázal v 29 zápasech (nepočítám kontumaci 5:0 s Juve na podzim) vstřelit pouhých 65 branek. Když si to vysumírujem, je to 2,24 branky na zápas. To není moc slavný, co? Jsme s tímto průměrem druzí nejhorší v celé 2.třídě. Kdyby nebyly příležitosti ke změně, tak to beru, že jsme neschopni se tomuto nezdravému trendu postavit, ale my ty šance máme. Troufám si říct, že za zápas máme šancí na 6 branek minimálně a to šancí téměř stoprocentních. V konečné fázi útoku nakonec zazmatkujeme a šance nakonec dopadne v niveč. Velmi kladně hodnotím naši defenzívu. I přes umístění, jakého jsme dosáhli, získáváme titul pátého nejlepšího týmu v obdržených brankách. V nastoleném trendu je nutné pokračovat i v příští sezoně. Průměr obdržených branek na zápas pro náš tým činí 2,89. Průměr nám výrazně zhoršil nevydaření zápas podzimu s Comixem, kde jsme kapitulovali hned jedenáctkrát.
.
Ještě když zůstanu u tabulkových počtů. V sezoně se nám podařilo hned 11krát zvednout ruce nad hlavu, při oslavě vítězství v zápase. Se sklopeným zrakem jsme naopak odcházeli 16krát. Nemyslím, že by to byla nějak tragická bilance na první sezony v druhé třídě.. Připsali jsme si také tři remízy.
.
Jsem pokojen s přístupem hráčů k týmu. Nestalo se, že bychom se někdy na zápas nesešli v nedostatečném počtu. Okrajově se zmíním o špatné atmosféře v týmu během mnoha zápasů v sezoně. Každý sám nejlépe ví, co ho v jaké situaci negativně ovlivňuje. Já osobně jsem si špatnou a chmurnou náladu nikdy z víkendu do toho dalšího nepřinesl. Nešel jsem na zápas s myšlenkami prohrát a odevzdat se, ale vyhrát a zabojovat. V mnoha případech to však nešlo. Skutečně to nešlo. Zápas co zápas se do týmu vkradla špatná atmosféra, které jen podpořila naši nechuť hrát a o cokoliv bojovat. Nedokázali jsme se v mnoha případech podpořit, ale naopak jsme ještě více kuli železo, aby nevychladlo. Každý má jistě svůj názor na to, proč se tomu tak dělo. Já osobně tento pocit nesnáším a je všeobecně známo, že se v takových podmínkách těžko pracuje. Poslední dva víkendy se však stalo něco, co jsem nečekal. Byl to obrat o 180 stupňů. Do týmu přibyl další hráč – týmový duch, který nás dovedl až ke krásnému zisku 10ti bodů z možných 12ti. Jak je to možné, že to někdy po morální stránce jde a někdy ne nechám na posouzení Vám, každému z Vás..
.
V průběhu sezony došlo k jedné důležité změně. Na postu brankáře se v půli sezony vystřídal Martin H. s Michlem N. Dokázal Michal udržet vysokou laťku, kterou Martin nasadil? Mám za to že ano. Na jaře jsme žádný výraznější vylágoš nedostali, i když Michal sám jistě ví, pokud někdy udělal chybu a zda má nějaké rezervy. Každopádně jeho výkony jsou dobrým příslibem do budoucnosti, máme dobrého brankáře, na kterém tým může stavět.
.
Tým během celé sezony zažíval takovou herní sinusoidu. Úvod sezony začal na středu osy, sinusoida v průběhu podzimu pomalu klesala, aby na jejím konci vystoupala na svůj vrchol. To samé se dá říci o jaru. Také jsme nezačali nejlépe, střed byl vůbec nejhorší a zakončení sezony bylo přímo pompézně honosné. Sinusoida je rovněž pravým opisem oné blivné morálky, o které jsme psal, a která nás provázela průběhem sezony.
.
Závěrem bych chtěl vše shrnout do pár vět. Letošek bych tedy hodnotil nakonec kladně. Moje představy byly naplněny zhruba na 80 procent toho, co jsem chtěl s týmem dosáhnout, což je velmi příjemné.
I přes odcházejícího Olina do Slovanu Brno se dají na čem postavit nové základy. Závěr sezony jasně naznačil naše možnosti a to, že nemusíme být pouze loutkami 2.třídy, které vedou soupeři tak, jak potřebují. Máme velkou vnitřní sílu, kterou když použijeme jako nyní, máme na to hrát důstojný fotbal, který bude všechny bavit a přinášet nám radost..
Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na této sezoně jakkoliv podíleli. Celému týmu, jmenovitě Martinovi H., Michalovi N., Kubovi, Olivovi, Borisovi, Ríšovi, Lobovi, Vláďovi, Michaldovi a Martinovi M. za jejich srdnaté výkony. Dále děkuji svojí manželce Lucce, která mě neustále podporuje a pomáhá ve statistikách :-) , celému realizačnímu týmu, kustodům, masérům, lékařům, hosteskám, časoměřičům, leckdy komickým výrokům rozhodčích, Pištovi, sponzorovi - firmě Lobastick Ltd., našemu jedinému Ultras Daníčkovi a všem vám divákům díky za sms… Snad jsem na někoho nezapomněl a jestli jo, tak mu taky děkuju! Jsem šťasten!

Žádné komentáře: