pátek 25. září 2009

David - světoběžník z Nového Lískovce

O Davidovi "Benzemovi" Plchovi ( *1925) už toho bylo napsáno mnoho. Dnes však přicházím se skutečnostmi z jeho života, které jen málo kdo z vás tuší...
.
Tento muž mnoha tváří, nejen že oblékal minulou sezonu náš oranžový dres, ale jeho jméno je také spojeno s mnoha mediálně slavnými lidmi. Už od mala měl David blízko k politice a jeho vysoké ambice a umění tahu na bránu ho dovedla až k metám nejvyšší. Objevil se vedle největších jmen světové politiky, což dokazuje fotodokumentace z roku 1943 a 1962.
.
Na konci let 70tých (1979) dal nadobro sbohem své politické karéře a začal se naplno věnovat svému největšímu koníčku - fotbalu. Svoji bohatou fotbalovou kariéru počal v Jundrově. Ihned v prvním roce jeho půsbnosti u týmu začal přitahovat svým netradičně ofenzivním pojetím hry do ochozů mnoho fanoušků. Vyprodaná T-JundrovAréna po každém zápase ve stoje tleskalo představení, které vynikající kabaretiér David předváděl. To samozřejmě neuniklo chapadlům chobotnice zvaným média a náhle se David stal velmi ceněný artikl na fotbalové burze. Po dvouročním působení v Jundrově, kde nastřílel 74 sotěžních gólů, přišla nabídka, kterou klub nemohl odmítnout. Klub Moravská Slavia Brno nabídla částku 26.000.000 korun za přestup tohoto kovaného leváka, při platu 65.000 korun měsíčně. Agenti zastupující stranu Morendy a Jundrova si plácli a tak od nového ročníku oblékal "Benzema" bíločervený dres. Ve Slávistickém dresu vydržel dlouhé roky a po jeho odchodu v 90tých letech (1992)do fotbalového důchodu byl jeho dres s číslem 10 vyvěšen pod strop tribuny. Za mnoho sezon u klubu nastřílel do sítí soupeřů neuvěřitelných a úctyhodných 231 branek.. Když to tak počítám, s fotbalem skončil v 67 letech, což zasluhuje velké uznání..
.
V roce 2008 David, jakožto novolískovečkák, byl několikrát spatřen po boku hráčů Nasan Nový skovec. Dokonce se podařilo ukořistit fotku z jedoho ze zápasů, kde je David popsán jako "fanoušek". Kdo ví, jak to bylo, nedivil bych se, kdyby David v Nasanu tahal v zákulisí za drátky a byl šedou eminencí klubu. Zkušenosti na to rozhodně měl.. Snad hra Nasanu ho natolik nabudila, že v následujícím roce se stalo to, v co věřil jen opravdu velmi, ale velmi přehnaný optimista
.
Kdo by to byl tušil, že velký David se jednou vrátí!! Svůj nečekaný, ale o to neuvěřitelnější comeback ohlásil vloni. Vedení futsalového Carpe Diem okamžitě této zprávy využilo a všemi deseti sáhlo po této celebritě brněnských kolbišť. Byl jsem velmi rád, když jsem mohl Davida v týmu přivítat a předat mu dres s jeho milovanou "desítkou" (nikoliv pivem :-)) ). Po pár zápasech s Davidem jsem všichni poznali, že jeho futsalový um by mu vystačil na 3 a půl života. Byl neuvěřitelný!!
.
Jak už jsem řekl, svůj comeback naostro si odbyl 6.9.2008 v prvním zápase sezony 3.A třídy, zápasem proti Storks. A co čert nechtěl, Davidovi se podařilo dát hned v úvodu branku! Velkolepý návrat!!
.
15.2.2009 - den konce Davida u Carpe Diem. Netuším, co se pokazilo. Snad nenávist k oranžové barvě, snad frustrace z neschopnosti spoluhráčů.. Nedokážu si to vysvětlit, ale David dal tímto dnem Carpe Diem vale. Přestal naprosto s představiteli klubu komunikovat. Je to moc smutné a bolestivé, je mi líto, že to takto dopadlo. Co bude dál nikdo netušil... Všichni jsme si shodně mysleli, že David už nadobro odešel do fotbalového, potažmo futsalového důchodu. Jaké však bylo naše překvapení když...
.
Kariéra u CDB08:
soutěžní zápasy: 10
vstřelené branky: 6
nesoutěžní "turnajové" zápasy: 7
vstřelené turnajové branky: 0
.
..když jsme společně s Oldou minulý týden nahlíželi do víkendových výsledků všech tříd futsalu. David "Benzema" Plch neukončil kariéru, jak se čekalo, ale hraje za svůj nový klub - RST. (proti RST jsme hráli v Zimní Lize s výsledkem 8:0 v náš prospěch) Nejen, že za RST hraje, ale už se mu podařilo vsítit i první branku..
.
Chtěl bych závěrem Davidovi popřát mnoho zdaru ve své další kariéře, ať se mu daří a konečně nalezne potřebný klid, který u nás zřejmě nenašel.. Díky, Davide za to, jakým způsobem jsi nás obohatil svým působením u klubu..

Žádné komentáře: