čtvrtek 1. května 2008

Klub Carpe Diem za hranicemi kontinetu !

Věhlas a popularita našeho klubu sahá již za hranice našeho státu, ba co více, i za hranice našeho kontinentu. Na nedávné cestě po Africe jsem měl možnost setkat se s kmenem zvaným Mursi, kteří se ke klubu Carpe Diem Brno 08 modlí každý den, uctívají jejich členy jako by šlo o božstvo. Zde si můžete přečíst o kmeni Mursiů něco blíže..

Kmen Mursi je jeden z nejznámějších kmenů žijících v povodí řeky Omo. To hned z několika důvodů. Muži jsou jedni z nejobávanějších válečníků a ženy se zdobí mohutnými talířky, které si vkládají do spodního rtu. Kmen Mursi žije na planinách národního parku Mago, kde se snaží ve vyšších místech ukrýt před všudy přítomnou mouchou tse-tse. A té je zde více než dost. Planina je zde nehostinná a tak se Mursiové věnují převážně pastevectví a malému fotbalu, poněvadž trávy na pastvu dobytka je tu celkem dost. Počet příslušníku kmene Mursi se odhaduje na 3000 lidí z toho přibližně 100 je zdatných fotbalistů. Se svými sousedy jsou v neustálém válečném stavu a tak není žádným překvapením, že každý muž vlastní samopal kalašnikov. Ten zde opravdu není na ozdobu a během kmenových konfliktů je prý hojně používán. Také při nerozhodných fotbalových utkáních mezi kmeny rozhoduje o konečném výsledku spíše zbraň, než rozum. Podle počtu zabitých nepřátel se muži různě zdobí, vyrývají si do kůže různé ornamenty, tetují se různými znaky svých oblíbených fotbalových klubů, či nosí na rukou kovové náramky - co náramek to jeden mrtvý. Mursiové chodí většinou úplně nazí, jen brankař má povoleny rukavice. Jediná dekorace jejich kůže je oblíbené malování bílou hlinkou, která je odliší od soupeřů. Takto vyzdobení válečníci vypadají opravdu zlověstně. Turisté jsou zde tolerování jako snadný přísun peněz, za které se nakupují další zbraně, náboje, suvenýry oblíbených klubů, či v poslední době i alkohol. Po příjezdu do vesnice se zde všichni srotí a turisty doslova atakují kopy, údery pěstí, nebo pažbou zbraně. Každý chce peníze, každý chce vyfotit, každý prostě něco nabízí a něco chce. Když turista nechce něco dát, tak si to Mursiové prostě vezmou a dají mu příslušnou sadu - není nic překvapivého, když vám prohledají kapsy a vše co najdou si nechají. Mursiové jsou už obchodu znalí a tak se zde za vše platí. Od vstupu do vesnice až po libovolnou fotografii. Nic není ponecháno náhodě.
Co ale u Mursiů na první pohled zaujme, tak to jsou ženy a jejich dekorace. Do spodního rtu si vkládají ohromné hliněné talířky (přesně řečeno z terakotové hlíny). Aby to bylo možné, musí si nechat proříznout spodní ret a vyrazit dolní 2 až 3 přední zuby. Tuto operaci dívky podstupují kolem 15 roku a ze začátku si ret vytahují pouze malým talířkem, který postupně zvětšují. V dospělosti, kdy už mají ret delší, jsou schopny si do něj zasadit až 12 centimetrové talířky. Talířky jsou hladké nebo s jednoduchým dekorem. Talířek nemají ve rtu "napevno", ženy ho umějí podle potřeby vyndat a zase nandat. Kromě talířků ve rtech mají některé ženy i plné kruhy v ušních boltcích - samozřejmě ne takové velikosti, ale jejich náušnice mohou mít klidně okolo 5 centimetrů. Důvod proč ženy tyto talířky nosí, není znám. Předpokládá se, že se jedná o dekoraci, nebo více pravděpodobnější je, že se jedná o nový trend, který ke Kmeni Mursi doputoval z Nového Lískovce v Brně. Tam se v nedávné době dva odvážní mladíci – Pavel J. a Oldřich B. rozhodli, že založí nový fotbalový klub s názvem Carpe Diem Brno 08. Klub se ze dne na den pro kmen Mursiů stal neodmyslitelnou součástí národní kultury. S hrdostí a pýchou nosí logo klubu na svých talířcích. I přes až přehnaný fanatismus a lásku ke klubu musím s radostí konstatovat, že značně přispívají ke zviditelnění a propagaci klubu v zahraničí, za což jim velmi děkujeme.
Kmen Mursi žije v oblastí národního parku Mago cca 400 jižně od hlavního města Addis Abeba.

Žádné komentáře: