pondělí 7. dubna 2008

Schůzka s předsedou brněnského futsalu


Mám pro Vás tu nejlepší novinku, jakou lze vůbec vyslovit, na 99 procent začneme na podzim hrát naši vytouženou soutěž !!!
V pátek 4.4. v 16:00 jsem měl možnost, po dřívějším dohovoru mejlem, se sejít s předsedou brněnské asociace futsalu Zdeňkem Polákem. Na pomoc jsem si s sebou vzal člena klubu Michala,protože ne všechno bych mohl pochopit správně (občas se mi to stává), víc uší víc slyší.

Na schůzku jsme drazili s menším spožděním. Předseda nás uvítal a společně začala naše konverzace ohledně vyhlídek na start klubu Carpe Diem v novém ročníku soutěže 3. třídy.
Naše otázky směřovali především k tomu, co je nutno udělat proto, aby byl náš strart možný. A tak jsme se ihned na začátku zeptali na věc, která nás strašila všechny již od vzniku klubu. Proslýchalo se z jistých kruhů (Antabus), že minulou sezonu už ve 3. třídě nezbývalo místo pro nové celky. Z omylu nás v zápětí vyvedl pan Polák s tím, že kdo to řekl je pitomec, že nikdy nic takového nebylo. Záleží na tom, kolik klubů se přihlásí a on že se vždy snaží o nasazení všech přihlášených týmu, proto je nyní ve 3.třídě následující rozdělení. Pět skupin je po 11 týmech a poslední šestou zastává 14 klubů, tedy všem vyšel vstříc a nadbytečné kluby byli přiřazeny do již zmíněné 6.skupiny. Situace vznikla z důvodu, že na poslední chvíli pár klubů účast odřeklo a pár jich se zase přihlásilo, tím vznikl maglajz v šesté skupině. To v globálu znamená, že nikdo nepřišel na zmar. A takovéto vyhlídky jsou na příští sezonu. Tudíž pokud splníme veškeré podmínky, tak není důvod proč bysme neměli začít hrát. A to my je splníme !

Po tomto "uklidnění" jsme pokládali otázky všeobecné a byly nám ochotně zodpovězeny. Problem s registračkama naprosto odpadá, hráči ve 3.třídě nemají povinost mít resistrační kartu - ušetření peněz. Stačí, pokud budou zapsáni na soupisce týmu. Dále nás zajímalo, jak je to s hráči, kteří už registračku mají (já a Olin), musíme si ji vyžádat u klubu, ve kterém jsme v současnosti vedeni - Slovan. A dále mít kartu u sebe, aby nedošlo k nějakému zneužití..
Vše se dočtete v následujících řádcích, které se týkají podmínek a pravidel brněnského futsalu..
Udělal jsem ze všech pravidel takevej výcuc, co se týká pouze 3. třídy, aby jsme byli trochu v obraze...

Pořadatel : Brněnská asociace futsalu - B.A.F.
V pravomoci B.A.F. a Městského svazu futsalu Brno-město, dále jen MěSF Brno je určit s konečnou platností herní systém soutěže, termíny a rozpisy utkání. Zároveň rozhoduje o všech trestech a řeší veškeré námitky a protesty (s výjimkou odvolání). Vyhrazuje si právo na případné změny. Svá rozhodnutí přenáší na futsalové oddíly buď přímo nebo prostřednictvím vedoucích mužstev, kteří hájí zájmy futsalových klubů na půdě B.A.F. a MěSF Brno.

Termíny zápasů:
podzim : září - listopad.......... jaro : duben - červen
Přesné termíny a rozlosování soutěže budou včas mužstvům zaslány a na internetových stránkách (http://www.futsalbrno.cz/). Poslední dva turnaje ve všech soutěžích nelze přeložit na jiný termín ani měnit pořadí již určených zápasů.

Všechna utkání brněnské soutěže ve futsalu se mohou hrát venku (umělý trávník, umělý povrch). Zakázaným povrchem jsou beton a asfalt.

Seznam mužstev brněnské soutěže ve futsalu bude zveřejněn společně s hracím systémem na zahajovacích schůzkách před zahájením soutěže a na oficiálních internetových stránkách B.A.F. http://www.b-a-f.cz/. V případě, že některé mužstvo nesplní nároky na přihlášení do soutěže nebo svou účast odřekne, může být před začátkem soutěže nebo v její polovině nahrazeno novým mužstvem. Rozhodnutí je plně v kompetenci B.A.F., dle Soutěžního řádu SF.
(B.A.F. - brněnská asociace futsalu)

Podmínky účasti:
Pro mužstva 3. brněnské třídy futsalu povinnost registrace u ČMFS neplatí, pouze se doporučuje! Startovné pro týmy 3. br. třídy je 8.000,- Kč. Startovné musí být uhrazeno do 31.8.2008 aje celoroční. V případě řádného dokončení soutěže obdrží mužstvo dotaci (tzv. vratnou částku 1.000,- Kč pokud se nepřihlásí do Brněnského ligového poháru, 500,- Kč pokud se do BLP přihlásí) z rozpočtu B.A.F. po soutěži. Podmínkou poukázání dotace je registrace klubu u Ministerstva vnitra ČR (nebo jiná organizovaná příslušnost - např. TJ, SK), bankovní konto a razítko klubu.Zaplacením startovného mužstvo souhlasí s Propozicemi této soutěže a zavazuje se k jejich dodržování. V případě odstoupení mužstva v průběhu soutěže nebude startovné vráceno.

Náležitosti mužstev :
Soupiska s neměnným názvem mužstva během celé soutěže obsahuje :
- příjmení a jméno hráče
- rodné číslo
- přesnou adresu
- registrace v oddíle velkého fotbalu a státní příslušnost
- razítko a podpis zástupce klubu
- razítko a podpis zástupce B.A.F.
- totožnost hráčů se prokazuje u mužstev okresního přeboru a 1. i 2. br. třídy výhradně platným registračním průkazem futsalu, u mužstev 3. br. třídy občanským průkazem nebo pasem.Formuláře soupisek budou všem mužstvům zaslány s předstihem. V průběhu jedné poloviny soutěžního ročníku (podzim, jaro) nesmí hráč přestoupit z jednoho mužstva do jiného (týká se to vztahů jak do 1.CL nebo 2.lig, tak mezi mužstvy divize, tak i do krajských a okresních přeborů a městských tříd). Přestupní termíny pro brněnské soutěže jsou od 1. července do 31. srpna 2007 a od 1. prosince 2007 do 31. března 2008. Minimální počet hráčů na soupisce je 8, maximální počet není omezen. Na každé utkání však v souladu s pravidly FIFA může nastoupit max. 14 hráčů.

Další náležitosti :
- sada jednotných dresů s čísly, stulpny, chrániče, min. jeden míč č. 4 se sníženým odskokem,
- sada náhr. dresů odlišné barvy od sady první (možno i rozlišovací dresy),
- kapitán musí být viditelně označen páskou.
- soutěže se mohou zúčastnit hráči starší 15-ti let.

Zaregistrování hráčů a mužstev :
Dvě řádně vyplněné soupisky psacím strojem (jedna pro matriku B.A.F., jedna pro vedoucího mužstva) odevzdá vedoucí mužstva před začátkem soutěže společně s členskými příspěvky za jednotlivé hráče na zahajovacích schůzkách.
Doregistrování nových hráčů 3. brněnské třídy futsalu, kteří nemají reg. průkazy, se v průběhu soutěže provádí tím způsobem, že zástupce mužstva se dostaví se soupiskou, rozšířenou o nového hráče (psacím strojem), v úřední den na matriku B.A.F. a zaplatí členský příspěvek (100,- Kč). Jakýkoliv jiný způsob doregistrování hráčů během soutěže je neplatný!

Cestovné :
Každé mužstvo cestuje ke všem zápasům na vlastní náklady.

Pojištění :
Nebude-li stanoveno jinak, z titulu akce ČSTV je každý hráč hromadně pojištěn proti úrazu na základě dlouhodobé smlouvy mezi ČSTV a pojišťovnou Kooperativa a.s. č. 495000830-7, platnou od 1.1.2007. Úraz musí být registrován v zápise o utkání. Individuální pojištění hráčů či speciální klubové pojistky se doporučují. Neregistrovaní hráči z mužstev 3.brněnských tříd nejsou pojištěni.

Povinnosti mužstev :
Dostavit se k utkání přesně podle stanoveného rozpisu, čekací doba není žádná. Při prezentaci předložit řádně vyplněnou a potvrzenou soupisku mužstva.Prezentace se provádí vždy 5 min. před utkáním. Bez registračního průkazu nebude hráč připuštěn k utkání okr. přeboru, 1. a 2. brněnské třídy.

Technická ustanovení :
Hraje se podle pravidel FIFA Futsal 4 + 1. Nejpodstatnější ustanovení jsou :
a) k utkání nastoupí 4 hráči + brankář a 9 náhradníků na lavičce, střídá se provádí během hry (hokejově).
b) brankář musí rozehrávat míč do hry výhozem z ruky a může přehodit míč i přes půlící čáru.
c) míč do hry z pomezní čáry se uvádí kopem ze země.
d) vyloučeného hráče smí mužstvo nahradit po 2 minutách čistého času oslabení jiným hráčem.
e) pokud mužstvo během oslabení inkasuje branku, může nahradit vyloučeného hráče jiným hráčem i před vypršením dvouminutového trestu.
f) vyloučený hráč nesmí nastoupit minimálně v jednom následujícím utkání svého mužstva.
g) oddechový čas v délce 1 min. je 1x v každém poločase pro každé mužstvo.
h) hrací doba 2 x 25 minut hrubého času u okres. přeboru a 2 x 20 minut hrubého času v ostatních nižších soutěžích.
i) kontumace je 5:0.
j) brankář smí chytat přihrávku do ruky pouze od kolen výše, ale nesmí mít míč v držení na své polovině rukou ani nohou déle než 4 vteřiny.
k) v každém poločase se načítají akumulované fauly a při šestém a každém dalším faulu je zahráván kop z místa přestupku (pokud je blíž než 10m) nebo z 10m vzdálenosti vždy bez zdi z hráčů (nutno vyznačit 10m značku).

O konečném pořadí v soutěži rozhoduje :
a) počet bodů, b) vzájemný zápas (tj. i rozdíl skóre vzájemných utkání), c) rozdíl skóre, d) vyšší počet nastřílených branek, e) podíl skóre, f) los. V případě rovnosti bodů u více než dvou mužstev vstupuje v platnost kritérium mini tabulky jejich vzájemných zápasů opět podle bodů a) až e).

Rozhodčí :
Všechna utkání budou řídit vyškolení rozhodčí futsalu, kteří budou nominováni komisí rozhodčích B.A.F. a MěSF Brno.
Vyškolení rozhodčích provádí Komise rozhodčích KF ČMFS nebo B.A.F. a vedoucí mužstev o něm budou včas informováni. Odměna vyškoleného rozhodčího činí 170,- Kč za odpískané utkání v okr. přeboru, v 1. br. třídě je odměna 130,- Kč, ve 2. br. třídě je odměna 110,- Kč a ve 3. br. třídě 90,- korun. V případě nedostavení se druhého rozhodčího plní jeho funkci pomezní rozhodčí zajištěný pořadelem skupiny.
Pravomoc rozhodčího je dána pravidly, začíná v okamžiku, kdy vstoupí na hrací plochu. Jeho pravomoc trestat se vztahuje i na přestupky při dočasném přerušení hry nebo v době, kdy je míč ze hry. Rozhodnutí rozhodčího o skutečnostech, souvisejících s hrou jsou konečná, jmenovitě pokud jde o výsledek hry.

Materiální zabezpečení :
a) každé mužstvo je povinno dostavit se k utkání minimálně s 1 ks míče č. 4 se sníženým odskokem. Jestliže nedojde k dohodě mezi vedoucími mužstev, je povinno předložit k utkání míč mužstvo uvedené v rozpise jako první. Mužstvo, které nebude mít s sebou na soutěžní utkání vlastní míč č. 4, bude potrestáno peněžitým trestem ve výši 200,- Kč. O způsobilosti míče rozhoduje hlavní rozhodčí.
b) další finanční postihy mohou být uděleny za chybějící chrániče, dresy či druhou sadu (rozlišováky), kapitánskou pásku, neoznačení hráčů A, B a C týmů, neudělení známky či nezdůvodnění známky 5, nedovolené vstupování do areálů přes ploty a další provinění dle soutěžního řádu. Minimální výše pokuty je 100,- Kč, kterou lze při opakování prohřešku navyšovat.
c) po skončení každého zápasu je kapitán mužstva povinen podepsat zápis o utkání. Nepodepsání zápisu o utkání podléhá finančnímu postihu v minimální výši 100,-Kč.
d) za peníze a jiné cenné věci nebude brána zodpovědnost a nevztahuje se na ně ani pojištění.
e) všechna mužstva brněnské futsalové soutěže mají za povinnost zajistit si libovolným způsobem přístup k internetovým stránkám (http://www.futsalbrno.cz/), kde budou zveřejňovány oficiální informace týkající se soutěže (změny v termínové listině, rozhodnutí STDK a ORK, delegace rozhodčích, atd.).
f) rozhodnutí STDK a evidenci karet jsou si kluby povinny sledovat samy, oficiální rozhodnutí STDK a evidence karet bude každou středu po soutěžním kole zveřejněno na internetových stránkách (http://www.futsalbrno.cz/).
g) v případě shody barvy dresů mají přednostní právo volby domácí (podle rozpisu soutěže), případné rozhodnutí o nutnosti výměny dresů (posouzení podobnosti dresů) je v pravomoci rozhodčího.

Námitky (protesty) :
Veškeré námitky (protesty) k utkání se podávají v souladu s platnými řády futsalu, tj. zapíší se do zápisu o utkání nejpozději 15minut po ukončení zápasu a podají se písemně doporučenou poštou na B.A.F. nejpozději do tří dnů po utkání s vkladem 200,- Kč (poštovní poukázkou na B.A.F.). Námitku řeší B.A.F. na svém nejbližším zasedání a o výsledku musí do 30 dnů zúčastněné strany informovat. V případě, že mužstvo nezaplatí vklad 200,- Kč, B.A.F. námitku neřeší.

Systém soutěže : (ze současného ročníku 07/08)
Okresní přebor(16 mužstev), 2 x 1. třída (2 x 16 mužstev = 32), 4 x 2. třída (4 x 16 mužstev = 64), 6 x 3. třída (6 x 11 mužstev = 66). Mužstva odehrají soutěž v soutěžních skupinách, systémem podzim-jaro, každý s každým dvoukolově. V okr. přeboru, v 1. i 2. třídě se odehraje 16 turnajů (8 na podzim a 8 na jaře), každé mužstvo tedy celkem 30 utkání. Ve 3. třídě se odehraje 12 turnajů (6 na podzim a 6 na jaře), každé mužstvo tedy 20 utkání. Za vítězství se udělují 3 body, za remízu 1 bod.
Vítěz okr. přeboru postupuje do Jihomoravského krajského přeboru, pokud KKF JM nerozhodne jinak. Z okresního přeboru sestupují čtyři poslední mužstva do dvou 1. br. tříd.
Z 1.A br. třídy postoupí vítěz do okr. přeboru (o dalším postupujícím se rozhodne podle počtu sestupujících brněnských celků z krajského přeboru) a čtyři mužstva sestoupí do čtyř 2. br. tříd. Z 1.B br. třídy postoupí vítěz do okr. přeboru (o dalším postupujícím se rozhodne podle počtu sestupujících brněnských celků z krajského přeboru) a opět čtyři mužstva sestoupí do čtyř 2. br. tříd.
Ze 2.A, ze 2.B, ze 2.C i ze 2.D br. třídy postoupí do dvou 1. br. tříd vždy vítěz a mužstva na 2.místech. Ze 2.A, ze 2.B, ze 2.C i ze 2.D br. třídy sestupují do 3. br. třídy vždy tři poslední mužstva, celkem tedy 12 týmů.
Ze 3.br. tříd postupují do 2.br. tříd vítězové a mužstva na 2. místech, tj. celkem 12 týmů.

Disciplinární tresty :
a) pokud mužstvo nenastoupí ke svému utkání ve stanovenou dobu (čekací doba není) z jakýchkoliv důvodů, prohrává toto mužstvo kontumačním výsledkem 0 : 5.
b) pokud nastoupí za mužstvo hráč, který není na jeho soupisce nebo nemá vyhotoven registrační průkaz, prohrává toto mužstvo kontumačním výsledkem 0 : 5.
c) mužstvo, které se z jakýchkoliv důvodů nedostaví k turnaji, prohrává všechna utkání daného turnaje kontumačními výsledky 0 : 5 a vedoucí mužstva je povinen nejpozději do 5 dnů oznámit na B.A.F. důvod neúčasti.
d) mužstvo, kterému budou kontumována více než 2 utkání (t.j. více než 1 turnaj) na podzim a nebo více než 2 utkání na jaře, bude z celé soutěže vyloučeno a všechny jeho výsledky kontumovány. Tyto výsledky budou započteny do konečné tabulky. V případě prokázání zásahu vis maior (živelná pohroma, havárie) rozhodne o pokračování mužstva v soutěži výkonný výbor B.A.F. V případě vyloučení, či nepokračování klubu v soutěži startovné propadá.
e) mužstvu, potrestanému 1 kontumačním výsledkem, bude z vratné částky stržena pokuta 300,-Kč.
f) na celou brněn. soutěž a na všechny oddíly soutěže se vztahuje Disciplinární řád i jeho příloha Sazebník trestů a pokut.
g) poplatky STDK za disciplinární řízení se hradí za projednání každého disciplinárního provinění při uložení trestu vyššího než je zastavení činnosti na 1 zápas ve výši 50,- Kč. Při podání žádosti o snížení trestu na soutěžní utkání ve výši 250,- Kč. Při podání žádosti o snížení trestu za časové období ve výši 500,- Kč. Podání žádosti a zaplacení poplatku však automaticky neznamená, že se žádosti o snížení trestu vyhovuje!

Červená karta :
O trestu hráče, který obdržel červenou kartu, rozhodne na základě zprávy rozhodčího a pořadatele a podkladů Disciplinární komise B.A.F. Minimálním trestem je zastavení činnosti na 1 soutěžní utkání a finanční pokuta pro klub ve výši 50 korun. O trestu v průběhu hracího dne rozhoduje rozhodčí, který je povinen o tom v zápise o utkání informovat B.A.F. V případě, že hráč obdržel druhou červenou kartu je minimálním trestem zastavení činnosti na 2 soutěžní utkání a finanční pokuta pro klub ve výši 100 korun. Stejně se postupuje i u třetí obdržené červené karty (3 soutěžní utkání STOP a 150 korun pokuta).

Žlutá karta :
Za 4 žluté karty je hráči automaticky zastavena činnost na 1 soutěžní utkání nepodmíněně a finanční pokuta pro klub ve výši 50 korun. V případě, že hráč obdržel osmou žlutou kartu je automaticky zastavena činnost na 2 soutěžní utkání a finanční pokuta pro klub ve výši 100 korun. Stejně se postupuje i u dvanácté obdržené žluté karty (3 soutěžní utkání STOP a 150 korun pokuta). Veškerou evidenci karet je povinen sledovat vedoucí mužstva.

Soutěž slušnosti :
Podle statistiky žlutých a červených karet bude vyhlášena soutěž slušnosti v každé samostatné soutěži a skupině. Vítěz soutěže slušnosti získává 1000 korun, tj. vratnou částku mužstva, které ve stejné skupině či soutěži skončilo ve slušnosti na místě posledním. Toto mužstvo tak o svou vratnou částku přichází.

Ostatní ustanovení :
Maximální povolený počet cizích státních příslušníků na soupisce mužstva je 4. Výjimky uděluje B.A.F.
Možnosti startu hráčů "A", "B", příp."C" týmu upravuje soutěžní řád. Klub je povinen je v zápise o utkání zřetelně vyznačit.
Start hráčům velkého fotbalu je povolen bez jakéhokoliv omezení.
Případné rozdělování, slučování a jiné případy činnosti klubů řeší výhradně Směrnice pro činnost klubů futsalu. Mužstvo měnící svůj název ho musí používat minimálně dvě následující sezóny, případné vyjímky schvaluje VV B.A.F.
Klub je povinen zajistit účast svých statutárních zástupců na zasedáních B.A.F. Neúčast podléhá disciplinárním postihům.V ročníku 2007/8 není povoleno přenechávat místo v brněnské soutěži jinému oddílu bez vědomí a schválení VV B.A.F.

Slovo závěrem...
Na začátku července by mě měl na e-mail přijít propozice na následujíci "naši" sezonu. Vše se musí řádně vyplnit a odeslat nazpět. S tím bude spojené i placení výše uvedeného startovného, tak s tím pánové počítejte, že na začátku července po Vás budeme s Oldou požadovat startovné, mějte penízky připravené, ať s tím nejsou žádné problémy...Pokud splníme veškeré výše uvedené podmínky (starovné, dresy atd...) můžeme vesele skočit po hlavě do nové sezony !!!

Fotbalu ZDAR !

Žádné komentáře: